Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Protestul îngrijitoarelor din Austria are răspuns. Eurodeputat român: „Am cerut Ministrului Muncii statutul de ANGAJAT pentru ei“
WhatsApp
Protestul îngrijitoarelor și îngrijitorilor români din Austria, de la sfârșitul săptămânii trecute, nu  a rămas fără răspuns. Eurodeputatul USR, Dragoș Pîslaru, spune că a interpelat Ministerul Muncii din Austria, solicitând acordarea statutului de angajat pentru îngrijitori, și renunțarea la sistemul de lucru prin Gewerbe (n.r. PFA). 

Amplă acțiune de protest, sâmbătă, 3 octombrie, la Viena. Zeci de îngrijitoare românce s-au reunit în cadrul unei acțiuni de protest și au solicitat înlocuirea sistemului de lucru prin Gewerbe (n.r. PFA) cu sistemul de lucru prin angajare, drepturi egale și dreptul la o penise decentă. Cererile lor au ajuns și la urechile eurodeputatului român Dragoș Pîslaru (USR-PLUS), care spune că a trimis o scrisoare ministrului Muncii din Austria în care a expus problema îngrijitorilor de  24 de ore.

„Sunt alături de îngrijitorii de 24 de ore români care lucrează în Austria și care au manifestat sâmbătă la Viena pentru condiții de lucru decente. Am înaintat astăzi o scrisoare către Ministrul Muncii din Austria în care solicit renunțarea la statutul de ,,Gewerbe” pentru îngrijitorii de 24 de ore și acordarea statutului de ‚,angajat”.

Citește și: Austria. Îngrijitoarele românce au protestat în stradă: „Vrem să fim protejate de exploatare și abuz“ (VIDEO)

 

Actualul statut nu le permite îngrijitorilor de 24 de ore să aibă acces la concediu de odihnă plătit, concediu medical, ajutor de șomaj, salariu minim reglementat de către lege sau la o pensie decentă. Această măsură este contrară principiului non-discriminării consacrat de tratatele europene și este menită să descurajeze libera circulație a forței de muncă”, scrie Dragoș Pîslaru pe Facebook. 

Acesta spune că le-a reamintit, cu această ocazie, și despre recomandările unei rezoluții coordonate de el în PE, privind drepturile muncitorilor sezonieri și transfrontalieri“

„Le-am reamintit despre Rezoluția pe care am coordonat-o în Parlamentul European în iunie, ale cărei recomandări trebuie puse în practică cât mai repede.

Drepturile cetățenilor români din diaspora sunt o prioritate pentru mine. În continuare ne puteți semnala abuzuri ale legislației muncii și cere ajutorul în legătură cu situația în care vă aflați prin e-mail la [email protected].

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel