Mii de persoane, între care numeroase cadre didactice şi studenţi, au manifestat duminică la Budapesta pentru a protesta împotriva politicii guvernului condus de premierul Viktor Orban şi a cere creşteri salariale în faţa unei inflaţii galopante, relatează Reuters.
"Fără profesori nu există viitor!", "Orban, pleacă!", se putea auzi printre numeroase sloganuri, în timp ce profesorii, ale căror retribuţii sunt mici, se consideră abandonaţi de executiv în faţa unei inflaţii feroce care a atins 20% în septembrie.
Premierul naţionalist Viktor Orban s-a angajat duminică "să păstreze stabilitatea economică" a ţării, în timp ce Uniunea Europeană se scufundă, potrivit lui, "într-o criză financiară şi economică".
"Un război în Est şi o criză economică în Vest", a spus el jurnaliştilor la Zalaegerszeg, localitate situată la aproximativ 200 km de Budapesta, unde a participat la sărbătoarea naţională de comemorare a revoltei ungare împotriva URSS în 1956.
"În 1956, noi am aflat că unitatea este necesară în vremuri dificile. Ne vom păstra stabilitatea economic, va exista un loc de muncă pentru fiecare, ne apărăm principiul unui scut tarifar la facturile la energie, familiile nu vor fi lăsate să se descurce singure", a asigurat el.
Zeci de mii persoane au manifestat și la începutul lunii la Budapesta pentru a denunţa salariile profesorilor, condiţiile de muncă şi problemele de personal, potrivit AFP.
'Sunt aici pentru că nu putem continua aşa", a declarat pentru AFP Gabor Kovacs, un tânăr de 19 ani care a criticat lipsa cadrelor didactice, a materialelor educaţionale şi a condiţiilor salariale pentru profesori.
Elevul Virag Pek de 17 ani consideră că profesorii "sunt adevăraţi eroi deoarece continuă să lucreze în astfel de condiţii".
Mai devreme în cursul zilei de miercuri, mii de demonstranţi au format un lanţ uman, iar studenţii au blocat temporar accesul la podul Margareta din centrul capitalei.
În urmă cu o lună, mii de unguri au protestat la Budapesta împotriva salariilor mici şi a condiţiilor proaste de muncă ale profesorilor, într-un context de deficit de cadre didactice.
Numărul posturilor didactice neocupate în şcolile primare şi gimnaziale din Ungaria a crescut de la 7.000 în 2014 la 35.000 în 2019, potrivit celor mai recente date oficiale.
Profesorii se plâng că au fost excluşi de la primirea ajutoarelor guvernamentale de care au beneficiat alte categorii sociale, precum pensionarii şi medicii, înaintea realegerii premierului Viktor Orban pentru al patrulea mandat consecutiv în luna aprilie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News