Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Produsele lactate pe bază de plante vor fi incluse în programul UE pentru școli
WhatsApp
Produsele lactate pe bază de plante vor fi incluse în programul UE pentru școli. Includerea acestor produse aduce beneficii pentru aprovizionarea cu alimente și pentru mediul înconjurător din UE.
Produsele lactate pe bază de plante vor fi incluse în programul UE pentru școli / Foto: Unsplash

Includerea produselor lactate pe bază de plante în dietele școlare europene este o lovitură semnificativă pentru sănătate, afirmă Parlamentul European, care votează împotriva acestei prevederi, cu care nu sunt de acord militanții pentru sănătate și mediu.

 

Buget de 300 de milioane de euro pentru includerea produselor lactate pe bază de plante 



Politica Agricolă Comună (PAC) a UE a finanțat un buget de aproape 300 de milioane de euro pentru acest program școlar, care a fost distribuit între statele membre în funcție de numărul de elevi și de nivelul școlar, dar programul ajunge doar la 16 milioane de elevi din cei 76 de milioane din UE.

Programul pentru școli stipulează că fructele, legumele și produsele lactate distribuite în școlile din UE trebuie să fie neprocesate, fără adaos de zahăr, grăsimi, sare sau îndulcitori.

De asemenea, acestea trebuie să fie de preferință ecologice, produse la nivel local și să poarte indicații de calitate, recomandă PU.

Cu toate acestea, produsele lactate de origine animală sunt incluse în plan, lucru cu care un purtător de cuvânt al ONG-ului ProVeg nu a fost de acord, având în vedere că în UE există producători de astfel de produse lactate care contribuie la sănătatea copiilor.

În apărarea produselor lactate pe bază de plante

 

Proveg spune că băuturile îmbogățite fără zahăr sunt o alternativă nutritivă perfectă la produsele lactate, astfel că, în continuare, consumul de alimente de origine animală este o oportunitate ratată de a îmbunătăți standardele UE în materie de bunăstare umană, de mediu și de bunăstare a animalelor.

Carmen Avram, europarlamentar socialist român, a declarat în fața deputaților europeni că neincluderea acestor produse ar fi dezinformată de știrile false care abundă pe rețelele sociale.

ProVeg speră în continuare că Comisia Europeană va include băuturile pe bază de plante în propunerea sa legislativă pentru a continua abordarea alimentației pe bază de plante de la o vârstă fragedă.

Educație durabilă

 

Susținătorii propunerii comentează că includerea produselor pe bază de plante ar fi o ocazie excelentă de a-i învăța pe copii despre sustenabilitatea lanțului alimentar, precum și de a explica amprenta ecologică redusă care scade în beneficiul mediului.

Pentru a completa această propunere, un raport al Food Climate Research Network a arătat că majoritatea alternativelor la laptele pe bază de plante au un impact mai bun asupra mediului decât laptele pe bază de animale în ceea ce privește utilizarea apei, ecotoxicitatea, amprenta de azot, eutrofizarea, potențialul și acidificarea negativă.

"Includerea alternativelor de lapte îmbogățit pe bază de plante este esențială în ceea ce privește incluziunea, disponibilitatea, durabilitatea și accesibilitatea".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel