Cazul prezentat în fața tribunalului este de-a dreptul șocant. În timp ce procurorul detaliază acuzațiile, publicul rămâne cuprins de uimire: inculpatul ar fi planificat în detaliu șapte jafuri asupra unor tutungerii și benzinării din oraș și, mai grav, și-ar fi implicat fiul minor și prietenul acestuia în executarea planurilor sale. „Vorbind despre cea mai gravă infracțiune de acest tip, inculpatul nu doar că a conceput planurile, dar i-a și îndrumat pe cei doi tineri cum să le pună în aplicare”, a afirmat procurorul. Totul era bine organizat: adolescenții erau trimiși să intre în locațiile vizate și să comită jafurile, în timp ce tatăl lor aștepta în mașină și apoi fugeau împreună, relateză publicația din Austria, Krone.
Minorii foloseau măști, cuțite și un pistol fals. Au reușit să fure bunuri în valoare de aproximativ 1.500 de euro. „Vorbim de jafuri în formă agravantă: s-au folosit arme și violență psihică asupra victimelor”, a continuat procurorul.
În fața acestor acuzații, bărbatul s-a gândit să dea vina pe minori: inculpatul a declarat că nu el ar fi fost inițiatorul acestor infracțiuni, ci propriul său fiu și prietenul acestuia, în vârstă de 17 ani. Bărbatul a susținut că ar fi fost implicat doar în două dintre jafuri, și asta doar pentru că a fost „convins” de copii să participe.
Chiar și în fața unor probe evidente – precum înregistrări de pe telefonul mobil care arătau prezența bărbatului la locul infracțiunii și faptul că acesta deținea arma folosită – inculpatul a continuat să susțină că nu el a fost motorul din spatele acestor jafuri, ci tinerii.
După o scurtă pauză în desfășurarea procesului, bărbatul pare să realizeze gravitatea situației și se răzgândește. Înainte ca fiul său să fie chemat la bară pentru a depune mărturie, el decide să-și recunoască în totalitate vina, declarând că este responsabil pentru toate jafurile. „Mă declar vinovat de toate faptele”, a spus el într-o mișcare neașteptată, refuzând să mai răspundă la alte întrebări.
Această schimbare bruscă de atitudine a avut un impact major asupra desfășurării procesului. Audierile care erau programate să dureze două zile au fost scurtate semnificativ, eliminând nevoia de a mai chema martori sau victime pentru a depune mărturie. Un reprezentant al uneia dintre victime, un angajat al unei tutungerii, a relatat despre „consecințe masive” pentru clientul său, care nu doar că și-a pierdut locul de muncă din cauza concediului medical prelungit, dar a avut nevoie și de tratament medicamentos pentru a combate anxietatea și problemele de somn cauzate de trauma suferită în urma jafului.
Verdictele au fost pronunțate rapid. Bărbatul de 34 de ani a fost condamnat la opt ani de închisoare, pedeapsă pe care nu a contestat-o. Fiul său în vârstă de 15 ani, a primit o pedeapsă de trei ani și jumătate de detenție, din care doar un an va fi executat. Prietenul acestuia, tânărul de 17 ani, a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare, parțial cu suspendare, inclusiv zece luni de detenție efectivă.
Deși mărturisirea bărbatului a fost considerată o circumstanță atenuantă, mulți au fost de părere că aceasta a venit mult prea târziu pentru a mai schimba percepția asupra gravității faptelor sale și a suferinței cauzate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News