Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Prim-ministrul landului Bavaria, întâlnire cu Iohannis: „Comunitatea românească, cea mai mare comunitate de străini. Suntem mândri de ei”
WhatsApp
Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, luni, la Palatul Cotroceni, pe prim-ministrul landului Bavaria, Markus Soder, context în care cei doi au vorbit despre minoritatea română din Germania şi despre aderarea României la spaţiul Schengen, transmite Administraţia Prezidenţială.
Prim-ministrul landului Bavaria, întâlnire cu Iohannis: „Comunitatea românească, cea mai mare comunitate de străini. Suntem mândri de ei”

Potrivit sursei citate, şeful statului a subliniat, în acest context, legăturile politice, economice şi culturale intense dintre România şi Bavaria, cu o lungă tradiţie. În ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen, prim-ministrul landului Bavaria „a asigurat de întreaga sa susţinere pentru o aderare cât mai curând posibil” a ţării noastre.

În cadrul discuţiilor, a reieşit interesul pentru continuarea investiţiilor germane în economia României, Bavaria aflându-se, între landurile germane, pe primul loc ca valoare a comerţului şi a investiţiilor în ţara noastră.

Preşedintele Iohannis a salutat semnarea de către prim-ministrul României şi prim-ministrul Bavariei a Declaraţiei privind consolidarea relaţiilor bilaterale între România şi landul Bavaria, care prevede şi reluarea activităţii Comisiei Mixte Guvernamentale România-Bavaria în acest an, la Munchen.

Cei doi „au exprimat dorinţa de a dezvolta, pe această bază, cooperarea în domeniul politic, cel economic, al energiei regenerabile şi tranziţiei verzi, precum şi în domeniile cultural, social şi educaţional, pentru extinderea proiectelor de succes de educaţie profesională duală, în colaborare cu firme din Bavaria”. De asemenea, a fost subliniat interesul de a colabora în domenii de vârf, precum sectorul digital, inteligenţă artificială, biomedicină.

 

Markus Soder: „Comunitatea românească este cea mai mare comunitate de străini din Bavaria”



Cei doi înalţi oficiali au fost de acord că „un important rol de catalizator al dialogului între cele două ţări este jucat de minoritatea germană din România şi de românii care s-au stabilit în Germania”. Prim-ministrul Markus Soder a subliniat că în landul Bavaria trăieşte cea mai mare comunitate de cetăţeni români din Germania, „un exemplu de integrare şi implicare activă în viaţa socială şi culturală”.

Preşedintele României şi prim-ministrul Bavariei au avut şi un schimb de opinii privind situaţia de securitate, în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, exprimând susţinerea în continuare pentru Ucraina, mai arată Administraţia Prezidenţială. 

„Comunitatea românească este cea mai mare comunitate de străini din Bavaria, dar suntem mândri de ei, lucrează foarte bine şi doresc să vă salut din noua lor patrie în vechea lor patrie. Şi, în al treilea rând, nu este doar o vizită în vecinătate, ci este şi scopul de a continua dezvoltarea atât în Europa, este important ca în Europa să tratăm toţi partenerii în mod egal”, spune Markus Soder.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel