Potrivit sursei citate, vizita preşedintelui Portugaliei are loc în contextul unui dialog bilateral intens, la nivel înalt, dar şi de lucru, şi al unei coordonări strânse în cadrul Uniunii Europene şi NATO.
În luna octombrie, 166 de militari portughezi din cadrul Forței a II-a naționale au fost dislocați în România pentru o misiune NATO în această țară, care are ca scop să contribuie la efortul de disuasiune și apărare al Alianței Atlantice în flancul său sud-estic.
Domeniul apărării este unul dintre domeniile cheie ale cooperării bilaterale, Portugalia participând la forţa multinaţională NATO din România pentru consolidarea apărării aliate pe Flancul Estic, având un contingent de forţe terestre staţionat la Caracal.
Forța Națională Desfășurată nr. 1, compusă din 222 de militari portughezi, a plecat în România la 15 aprilie.
Administraţia Prezidenţială arată că agenda discuţiilor celor doi şefi de stat va conţine aspecte legate de intensificarea cooperării româno-portugheze în domeniul apărării, dar şi economic, comercial, al agendei digitale, al surselor de energie regenerabilă, al sănătăţii şi educaţiei.
"Va fi salutată contribuţia comunităţii româneşti la dezvoltarea societăţii portugheze", indică sursa citată.
De asemenea, va fi abordată situaţia de securitate din Ucraina, cu accent pe intensificarea asistenţei umanitare acordate ţării vecine în contextul venirii iernii, inclusiv refugiaţilor ucraineni, precum şi pe sprijinul în facilitarea exporturilor de cereale. Se va discuta şi despre continuarea sprijinului activ pentru Republica Moldova, care se confruntă cu numeroase provocări, generate de situaţia de securitate de la frontierele sale şi de criza energetică căreia trebuie să îi facă faţă.
Cei doi preşedinţi vor aborda şi modalităţile de sprijin pentru statele care şi-au exprimat intenţia să adere la Uniunea Europeană - Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi, respectiv, partenerii din Balcanii de Vest, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News