Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Preşedintele Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din 1989
WhatsApp
Preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din 1989.

Preşedintele Klaus Iohannis a depus, marţi, o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din 1989 la Troiţa din Piaţa Universităţii, unde a ţinut şi un moment de reculegere.

Şeful statului a fost însoţit la Troiţa din Piaţa Universităţii de consilierii prezidenţiali Ion Oprişor, Daniela Bârsan şi Delia Dinu şi consilierul de stat Cătălina Galer.

"Să păstrăm mereu vie memoria eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989!", a scris preşedintele Iohannis, pe Facebook.

Regimul comunist din România a căzut în 1989

 

În decembrie 1989, regimul comunist din România a căzut în urma revoluţiei începute la Timişoara şi continuate la Bucureşti, conform volumului "România 1989-2005. O istorie cronologică", de Stan Stoica (Editura Meronia, 2005). În acelaşi an, şi în alte ţări din Europa Centrală şi de Est, regimurile comuniste au fost înlăturate. În ţara noastră, trecerea de la totalitarism la democraţie s-a făcut prin violenţă, iar conducătorii vechiului regim au fost executaţi.

Între 16 şi 20 decembrie 1989 au avut loc evenimentele numite "Revoluţia de la Timişoara", iar 21 decembrie este considerată prima zi a Revoluţiei în Bucureşti, când demonstranţii s-au adunat în apropierea Hotelului Intercontinental din Piaţa Universităţii şi au ridicat o baricadă în faţa dispozitivului de intervenţie.

Pe 21 decembrie, Comitetul Municipal al Partidului Comunist Român (PCR) decide organizarea, în Piaţa Republicii (Piaţa Palatului) din faţa sediului Comitetului Central al PCR, a unui mare "miting popular" care să condamne "acţiunile huliganice" de la Timişoara. Desfăşurarea mitingului este transmisă în direct la radio şi televiziune, în timp ce de la balconul Comitetului Central al PCR, Ceauşescu începe un discurs despre realizările "societăţii socialiste multilateral dezvoltate" şi despre binefacerile regimului comunist. Discursul este întrerupt de huiduieli şi fluierături ale grupurilor de protestatari, constituite spontan. În acelaşi timp, Elena Ceauşescu face încercări disperate pentru a-i linişti pe participanţi. Panica se generalizează, Nicolae Ceauşescu părăseşte balconul de la care vorbea, iar transmisia de la radio şi televiziune este întreruptă. După câteva momente, Nicolae Ceauşescu reapare în balconul Comitetului Central şi îşi reia cuvântarea. Se reiau şi transmisiile de televiziune şi radio. Într-un act de disperare, Ceauşescu promite "măsuri de creştere a nivelului de trai", între care majorarea retribuţiei minime cu 200 lei pe lună şi a alocaţiei pentru copii cu 30 şi 50 lei, în raport cu numărul de copii şi venituri. Mitingul se sparge, iar pe străzile din jur mii de oameni manifestează pentru democraţie şi împotriva dictaturii. La ora 14.00, în centrul oraşului, apar primele blindate şi autoamfibii.

În cursul serii, demonstranţii, majoritatea tineri, se adună în apropierea Hotelului Intercontinental din Piaţa Universităţii, unde ridică o baricadă în faţa dispozitivului de intervenţie. Forţele de ordine primesc ordinul să "cureţe zona". În cursul nopţii, se trage asupra demonstranţilor de la "Intercontinental" şi din Piaţa Universităţii, fiind înregistraţi morţi şi răniţi. De asemenea, numeroşi manifestanţi sunt arestaţi şi duşi la închisoarea Jilava, din apropierea Bucureştiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel