Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Presa germană: Noua alianță de extremă dreaptă a lui Viktor Orban are șanse să obțină statutul de grup în PE
WhatsApp
Noua alianță inițiată de Viktor Orban pare să aiă suficiente partide pentru a forma un grup oficial în legislativul european.

O nouă alianță de extremă dreapta în Parlamentul European, inițiată cu doar o săptămână în urmă de premierul ungar Viktor Orban, pare să aibă suficiente partide pentru a forma un grup oficial în legislativul european, conform informațiilor agenția de presă germania dpa, relatate duminică.

Grupările politice care s-au alăturat alianței 

 

Pe 30 iunie, Viktor Orban, liderul naționalist al Ungariei, a anunțat intenția de a crea un nou grup parlamentar numit "Patrioți pentru Europa", alături de partidul de extremă dreapta austriac și mișcarea centristă a fostului prim-ministru ceh Andrej Babis. În urma acestui anunț, cinci partide din diverse țări și-au exprimat aderarea: Partidul pentru Libertate (PVV) din Olanda condus de Geert Wilders, partidele portughez Chega, spaniol VOX, precum și, în ultima zi, Partidul Popular Danez și partidul separatist flamand de extremă dreapta Vlaams Belang.

Această coaliție acum include reprezentanți din șapte țări, o condiție esențială pentru a forma un grup parlamentar în viitoarea legislatură europeană, așa cum a menționat Orban. Luni, acesta va organiza la Bruxelles o întâlnire cu partidele implicate în noua alianță.

Orban a indicat că și partidul francez de extremă dreaptă Adunarea Națională (RN) ar putea alătura alianței după turul doi al alegerilor legislative anticipate din Franța, care au avut loc duminică. Dacă RN se va alătura, acest lucru ar asigura grupului conducerea numerică, având în vedere cei 30 de europarlamentari pe care îi deține.

Partidul Liga al politicianului italian Matteo Salvini și-a exprimat, de asemenea, interesul pentru această mișcare, însă nu a confirmat încă participarea.

Pentru a fi recunoscut oficial ca un grup distinct în Parlamentul European, noua alianță a avut nevoie de sprijinul partidelor din cel puțin șapte țări. Viktor Orban, al cărui partid Fidesz nu mai este afiliat la Partidul Popular European (PPE) din 2021, își propune să promoveze o viziune politică diferită, opunându-se sprijinului militar pentru Ucraina, imigrației ilegale și susținând valorile familiei tradiționale.

Orban a caracterizat lansarea noului grup drept "începutul unei noi ere", declarând că această alianță va schimba peisajul politic european, relatează Agerpres. 

------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
pixel