Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Probleme pentru Orban: Prefecții schimbați îl dau în judecată
WhatsApp
Mai mulți prefecți au semnat o plângere prealabilă pe care i-au trimis-o lui Victor Orban, în care susţin că prefecţii care i-au înlocuit nu îndeplinesc condiţiile legale pentru aceste funcţii. Ei amenință că se vor adresa instanței dacă hotărârile de numire nu vor fi "puse în legalitate". 

Printre foștii prefecți care au semnat petiția se numără şi Nicolae Drăghia, fost reprezentant al Guvernului în județul Mehedinți. Acesta a declarat, pentru MEDIAFAX, că a semnat plângerea prealabilă care i-a fost trimisă premierului Orban la finalul săptămânii trecute.

Nicolae Drăghia spune că grupul foştilor prefecţi nu contestă deciziile de înlocuire din funcţie, ci hotărârile prin care au fost numiți 31 de noi prefecți și subprefecți. Potrivit acestuia, mulţi dintre aceștia nu îndeplinesc condiţiile legale pentru a ocupa aceste funcţii.

„Noi am vrut să tragem un semnal de alarmă asupra nelegalităţii acestor hotărâri, nu în raport cu noi. Noi suntem doar persoane interesate şi încercăm să respectăm legea. Numirile lor au fost ilegale din punct de vedere al deţinerii calităţii de cursant pentru această funcţie, unii dintre ei. Alţii sunt la cabinete parlamentare şi nu puteau să fie ca funcţie publică, etc. Nu am făcut această plângere prealabilă pentru noi, ca persoane publice sau foşti prefecţi. Hotărârile prin care am fost noi înlocuiţi, asta este o altă problemă şi asta ne-o rezolvăm noi, personal", a declarat, pentru MEDIAFAX, Nicolae Drăghia, fostul prefect al judeţului Mehedinţi.

Acesta spune că singurul lucru pe care-l aşteaptă de la premier este „să pună în legalitate aceste hotărâri". În caz contrar, va fi deschisă o acţiune pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.

"Am mai câștigat o rundă de bătălii"

 

Fostul prefect de Mehedinţi spune că el nu a contestat decizia de numire a succesorului său pentru că nu este cazul, dar îşi va cere în instanţă funcţia care i-a fost luată.

„Eu, de exemplu, sunt înalt funcţionar public şi poate singurul şi cel mai vechi din această zonă. Şi după activităţi excepţionale, vine această....de fapt, eu am mai câştigat o rundă de bătălii şi în guvernul Cioloş, cu o schimbare ilegală cu aceleaşi personaje, dar mă rog... În plângerea prealabilă nu este inclus şi Mehedinţiul. Aici nu este cazul", a mai spus Nicolae Drăghia.

Şi fostul prefect al judeţului Iaşi s-a alăturat grupului nemulţumiţilor. Marian Şerbescu a declarat corespondentului MEDIAFAX că a semnat plângerea prealabilă din solidaritate cu ceilalţi, dar nu ştie dacă v-a ajunge în instanţă pentru că nu are ce-i reproşa succesorului său.

„Toți prefecții au fost contactați de un avocat, noi am dat un accept de reprezentare. E un avocat din București care a făcut o plângere prealabilă, care spune că posturile de prefecți și subprefecți trebuie ocupate de înalți funcționari. Eu am semnat în semn de solidaritate cu colegii din țară, pentru că Marian Grigoraș (actualul prefect al Iașului-n.r.) are cursurile, el a mai fost prefect, deci nu e cazul la noi. Eu am dat împuternicire acestui avocat să facă plângerea prealabilă, dar până la acțiunea efectivă în instanță mai este timp. Avocatul a făcut această plângere prealabilă în numele Asociației Prefecților și Subprefecților. Eu nu știu dacă continui cu eventuala acțiune în instanță, pentru că la Iași nu e cazul. Ei contestă că au fost multiple numiri de prefecți și subprefecți care nu au cursurile de înalți funcționari", a declarat, pentru MEDIAFAX, Marian Șerbescu, fost prefect al Iașului.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
pixel