Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Premierul Ciucă a întrerupt ședința de Guvern. Mișcare de ultimă oră după votul Austriei și Olandei
WhatsApp
Premierul Nicolae Ciucă a întrerupt ședința de Guvern pentru a susține o declarație de presă, după votul privind aderarea României la Schengen și opoziția Austriei și Olandei. Ședința de Guvern era în plină desfășurare în momentul în care Austria a anunțat că votează împotrivă.
Nicolae Ciucă: Inflaţia nu va depăşi 13% la sfârşitul anului 2022

Premierul Nicolae Ciucă a întrerupt ședința de Guvern pentru a face declarații de presă, de la ora 17.00, după decizia din Consiliul JAI, care a decis România și Bulgaria să mai aștepte încă aderarea la spațiul Schengen, în condițiile în care Austria s-a opus.

„În calitate de prim-ministru şi cetăţean român doresc să încep prin a exprima profunda dezamăgire faţă de lipsa consensului. la nivelul Consiliului JAI de astăzi în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schenghen. Vreau, în primul rând, să adresez mulţumiri tuturor partenerilor noştri din statele membre, Comisia Europeană, Parlamentul European, dar şi din agenţiile europene care ne-au susţinut vocal, pe baze corecte, demonstrate prin argumente, fapte şi cifre solide, şi care au insistat să găsim împreună soluţii.

Toate statele europene au fost de acord să deschidă românilor porţile spaţiului Schengen ca o recunoaştere a pregătirii noastre, dar şi a eforturilor continue, de ani de zile, pentru protejarea graniţelor externe europene, toate, cu o singură şi nejustificată excepţie: Austria. Unanimitatea nu a fost posibil astăzi în contextul în care un singur stat membru, Austria, a refuzat aderarea României.

Această decizie rămâne fundamentată pe alegaţii bazate pe cifre, pe care România le-a probat clar ca fiind incorecte. Nu am folosit nici măcar estimări naţionale, am folosit datele agenţiilor Uniunii Europene, care trebuie să rămână baza atunci când luăm decizii europene. Am recunoscut dificultăţile statelor membre care se află sub presiuni migratorii şi am acţionat întotdeauna solidar şi activ în a găsi soluţii în plan european.

Numai împreună putem rezolva aceste probleme. Am avut propuneri concrete pentru partenerii noştri şi am lucrat intens cu Comisia Europeană să răspundem acestor preocupări. Regretăm şi, sincer, nu înţelegem poziţia inflexibilă arătată de Austria. 

Mai mult ca oricând, în ultimul an, România a dovedit că este un veritabil actor în asigurarea securităţii europene. Nu în ultimul rând, etapele parcurse în acest proces relansat de aderare la spaţiul Schengen au reconfirmat că cetăţenii români şi europeni pot să aibă încredere în modul în care România protejează frontierele Uniunii şi îi asigură cooperarea poliţienească.

Aşa cum am procedat în ultimii 15 ani, vom continua să protejăm frontierele noastre externe, care sunt şi frontierele Uniunii Europene, pentru că e vorba, în egală măsură, de securitatea României şi a românilor, dar şi a cetăţenilor europeni. Acest lucru a fost şi mai vizibil în acest context dificil, generat de războiul de la graniţele noastre. România va continua să fie constructivă şi să lucreze pentru o veritabilă soluţie europeană. România va relua procesul de aderare la spaţiul Schengen.

Aderarea României. Rămâne obiectivul naţional strategic pe care îl avem şi vom continua toate discuţiile şi negocierile pentru atingerea acestui obiectiv. Vreau să mulţumesc tuturor celor implicaţi în acest efort masiv, politic şi diplomatic, indiferent de culoarea politică. Vreau, de asemenea, să mulţumesc mass-media pentru contribuţia la acest efort comun. Decizia de astăzi, chiar dacă nu o merităm şi o regretăm, vă asigur că ne motivează să continuăm. Vă mulţumesc! Vă doresc o seară bună!“

 

Actualizare...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp

TOP CELE MAI CITITE STIRI

Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
Astrosens.ro
23 ian 2023, 15:55
Spectacola.ro
28 ian 2023, 15:05
Astrosens.ro
23 ian 2023, 15:55
RadioDCNews.ro
26 ian 2023, 12:11
DCNews.ro
28 ian 2023, 18:23
Spectacola.ro
28 ian 2023, 15:05
DCNews.ro
28 ian 2023, 18:23
DCMedical.ro
28 ian 2023, 14:43
DefenseRomania.ro
21 ian 2023, 21:04
DCBusiness.ro
28 ian 2023, 13:32
RadioDCNews.ro
26 ian 2023, 12:11
DCBusiness.ro
28 ian 2023, 13:32
DCMedical.ro
28 ian 2023, 14:43
DefenseRomania.ro
21 ian 2023, 21:04