Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Premierul Ciucă a făcut anunțul: 900 de milioane de euro alocate de Guvern, din fonduri europene, pentru românii vulnerabili
WhatsApp
Între 800 şi 900 de milioane de euro va da guvernul din fonduri europene persoanelor vulnerabile pentru a le ajuta să treacă peste această iarnă şi peste iarna viitoare.

Premierul Nicolae Ciucă a precizat că aceşti bani vor fi viraţi în două tranşe.

Sunt bani care vor viza asigurarea acestui sprijin pentru plata energiei, a lemnelor de foc pe lunile noiembrie-martie şi ca atare discutăm de două calupuri pentru noiembrie 2022-martie 2023, noiembrie 2023-martie 2024, iar ele vor fi asigurate în sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie, pentru această iarnă, iar pentru iarna viitoare în luna septembrie, a afirmat Nicolae Ciucă la Baia Mare, unde a asistat la semnarea contractului de finanţare pentru modernizarea Aeroportului Internaţional Maramureş.

900 de milioane de euro alocate de Guvern, din fonduri europene, pentru românii vulnerabili

 

„Vorbiţi de cele două ajutoare pentru susţinerea cetăţenilor vulnerabili în plata cheltuielilor pentru energie, pentru fermieri. Sunt măsuri, care au fost anunţate de către dl ministru Boloş. Banii sunt din acei 10% din Fondul de Coeziune, decizie care a fost luată la nivelul UE pentru a se asigura protecţia cetăţenilor vulnerabili, combaterea sărăciei energetice şi asigurarea capitalului de lucru pentru IMM-uri. Ca atare, valoarea totală, valoarea nominală specifică acestui procent de 10% este 2,1 miliarde de euro.

Din această sumă o componentă va fi alocată pentru sprijinirea populaţiei vulnerabile şi la nivelul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene se lucrează la formula tehnică de asigurare. Discutăm de aproximativ 800-900 de milioane de euro. Deci sunt bani care vin din fondurile europene. Sunt bani care vor viza asigurarea acestui sprijin pentru plata energiei termice, a lemnelor de foc, pe lunile noiembrie-martie“, a declarat premierul. 

„O parte dintre bani au fost solicitaţi, au fost împrumutaţi pentru acoperirea deficitului, iar cealaltă parte din bani a fost pentru acoperirea dobânzilor la împrumuturile care s-au făcut în trecut. Ca atare, acestea sunt cele două componente pentru care au fost împrumutate sumele de bani la care faceţi referire“, a adugat Nicolae Ciucă.

Vezi și: Nicolae Ciucă: „Nu putem să spunem că nu se poate întâmpla şi la noi ceea ce s-a întâmplat în Polonia”

 

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, la Baia Mare, că un eveniment precum cel din Polonia, unde o rachetă a ucis doi oameni într-o localitate de lângă frontiera cu Ucraina, este foarte greu de previzionat şi că "nu putem să spunem că nu se poate întâmpla" şi în România un astfel de incident.

Întrebat dacă se preconizează măsuri de securitate suplimentare în judeţele României de la frontiera cu Ucraina, în urma incidentului din Polonia, premierul a răspuns că este o problemă care ţine de Ministerul Apărării Naţionale şi care probabil are în analiză măsuri.

„În acest moment este o situaţie care încă are un efect emoţional şi este normal să fie aşa pentru că au murit oameni. Este o problemă care ţine efectiv de măsurile care se iau la nivelul Ministerului Apărări Naţionale şi nu aş vrea să anticipez măsurile care sunt probabil în analiză, iar partea aceasta de siguranţă eu pot să vă spun că, aşa cum de fiecare dată am avut posibilitatea, şi acum susţin că prin tot ceea ce facem la nivelul Guvernului împreună cu aliaţii nu facem altceva decât să luăm toate măsurile astfel încât să nu avem astfel de evenimente. România este o ţară sigură. Sigur, nu putem să spunem că nu se poate întâmpla ceea ce s-a întâmplat în Polonia, este foarte greu de previzionat, este foarte greu de anticipat un astfel de eveniment. Nu vreau să vă spun acum că suntem în măsură să dispunem de mijloace tehnice să prevenim orice astfel de situaţie. Este imposibil”, a declarat premierul Ciucă.

Citește continuarea AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp

TOP CELE MAI CITITE STIRI

Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
RadioDCNews.ro
31 ian 2023, 13:22
DCBusiness.ro
31 ian 2023, 22:22
DCBusiness.ro
31 ian 2023, 22:22
Astrosens.ro
30 ian 2023, 10:54
RadioDCNews.ro
31 ian 2023, 13:22
DCMedical.ro
31 ian 2023, 11:34
Astrosens.ro
30 ian 2023, 10:54
Spectacola.ro
31 ian 2023, 22:25
DCMedical.ro
31 ian 2023, 11:34
DefenseRomania.ro
30 ian 2023, 19:17
DCNews.ro
31 ian 2023, 19:24
DCNews.ro
31 ian 2023, 19:24
Spectacola.ro
31 ian 2023, 22:25
DefenseRomania.ro
30 ian 2023, 19:17