"Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba, prima din țară care va implementa metoda 'pooling' ca metodă de diagnostic, își propune ca de săptămâna viitoare să înceapă testarea la scară largă a populației. Metoda "pooling", cea care va fi utilizată pentru realizarea testării în masă, este bazată pe protocoale internaționale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), precum și pe cele de cercetare științifică derulate de echipa de cercetători a Universității Ben-Gurion din Israel. Această metodă presupune amestecul de 8, 16 sau 32 probe recoltate de la tot atâția subiecți, astfel că se poate ajunge la testarea chiar și a 4.000 de persoane pe zi", anunță DSP Alba într-un comunicat.
DSP Alba colaborează și cu cercetători români, pentru îndrumare și consultanță.
Testarea de tip "pooling" pusă la punct de DSP Alba va fi făcută exclusiv pe bază de sponsorizări ce provin de la primării sau firme private, iar bugetul alocat de Ministerul Sănătății va fi folosit pentru testare conform algoritmului național.
"Municipiul Alba Iulia este prima localitate inclusă în acest proiect-pilot, alegerea fiind făcută atât prin prisma importanței sale ca municipiu reședintă de județ, cât și prin disponibilitatea arătată de viceprimarul cu atribuții de primar, Voicu Paul, care a înțeles din prima clipă importanța inițiativei DSP Alba. De altfel, Primăria Alba Iulia a demarat o primă achiziție pentru cumpărarea a 5.000 de teste în acest scop. DSP Alba își exprimă încrederea că modelul de colaborare pe care l-a inițiat cu Primăria Alba Iulia să se extindă și la nivelul altor unități administrativ-teritoriale din județ", arată sursa citată.
Într-o primă fază testarea se va adresa angajaților din instituțiile publice din oraș, iar cu timpul testarea se va extinde la ceilalți.
"Există mai multe modalități de testare în masă, aceasta urmând a fi realizată pe grupuri de persoane cu legătură epidemiologică. Spre exemplu, va putea fi testat câte un membru din fiecare familie de pe o anumită stradă. Epidemiologii DSP Alba vor elabora un plan de testare propiu-zis, care va fi anunțat public la momentul oportun. Prin implementarea metodei 'pooling' va putea fi monitorizat mai bine gradul de răspândire al virusului. DSP Alba va elabora un model științific de realizare a eșantioanelor, astfel încât gradul de acoperire a testării să fie cât mai ridicat în rândul populației. Au fost identificate două principale benficii ale implementării acestei metode: una de ordin financiar, și anume economisirea de resurse, precum și depistarea din timp a unui posibil focar", arată DSP Alba, potrivit Mediafax.
Specialiștii DSP Alba susțin că începerea testării în masă reprezintă un pas absolut firesc, mai ales în cotextul relaxării măsurilor începând cu data de 15 mai. Economiile se vor ridica la ordinul milioanelor de lei pentru cumpărarea de kit-uri de testare.
În același timp, în laboratorul DSP Alba pot fi testate de 16 ori mai multe persoane zilnic.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News