Prăjitură puturosului cu aluat fraged, de post sau de dulce, este o prăjitură delicioasă, ușor de făcut. Poate fi făcută într-o tavă întinsă sau chiar în forme de brioșe.
Aluatul fraged, care este baza rețetei, poate fi cel de post, cu borș, pe care îl vom prezenta în cele ce urmează, sau de dulce.
- aluat fraged,
- gem,
- nucă măcinată - opțional,
-zahăr pudra vanilat pentru decor - opțional.
Ingrediente necesare:
- 150 ml ulei,
- 150 ml borș de putină,
- 25 grame de drojdie proaspătă sau 10 grame uscată,
- o linguriță rasă de sare,
- 50 grame de zahar,
- 500 grame de făină albă de grâu (plus făină pentru masă de lucru).
Citește și: Ciorbă falsă de burtă, de post: Rețeta rapidă a preparatului-minune în postul Paștelui
Dacă v-a plăcut rețeta de prăjitura puturosului, de post, s-ar putea să vă placă și rețeta de cornulețe fragede de post, cu borș și ulei
Dacă nu aveți borș, puteți afla de AICI cum să umpleți un borș tradițional. Însă, dacă nu aveți deloc posibilitatea de a face sau a cumpăra borș, atunci îl puteți înlocui fie cu vin, fie cu apă carbogazoasă sau apă simplă în care puneți puțin oțet.
Punem borșul într-un castron, adăugăm drojdia mărunțită și o dizolvăm, după care punem uleiul, zahărul și sarea și amestecăm bine cu telul, omogenizând compoziția. Adăugăm treptat și făină până când obținem un aluat consistent și ușor de întins.
Dacă mai este nevoie, se mai adaugă o lingură de borș sau făină, dacă aluatul e prea tare sau prea moale. Aici e in funcție de calitatea și gradul de umiditate al făinii. Acoperim castronul cu o folie alimentară sau un prosop și îl așezăm la loc călduț pentru aproximativ o ora (în funcție de cât de cald este în încăpere) cât să își dubleze aluatul volumul.
Se împarte aluatul fraged de post în 2 bucăți, apoi se întinde aluatul în foaie, se măsoară după dimensiunea tăvii. Se așază în tavă tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și tapetată cu făină.
Atenție, prima foaie, cea de jos, trebuie să fie puțin mai mare, să fie ridicată și pe pereții laterali ai tăvii, să nu curgă umplutură. La fel si in cazul in care preferați să faceți prăjitura în forme de brioșe.
Se amestecă gemul cu nuca și se întinde în strat generos pe foaia de aluat fraged. Se poate folosi orice fel de gem doriți, preferabil ar fi unul mai consistent. Nuca este opțională. Puteți folosi și alune sau alt tip de nuci.
Se întinde a doua foaie, se așază deasupra și se înțeapă cu o furculița din loc în loc.
Prăjitura puturosului, de post, se coace în cuptorul preîncălzit, la o temperatura de 190-200 de grade, aproximativ 30 de minute, până când se rumenește ușor deasupra. Se scoate și se pudrează cu zahăr pudră (după preferințe) Se lasă la răcit și abia apoi se taie, altfel aluatul fraged se sfărâmă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News