Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Prăjitură pufoasă cu cafea, nucă și cremă de unt Mocha. Un desert delicios pentru masa de Crăciun
WhatsApp
Această prăjitură cu cafea și nuci este inspirată de desertul clasic britanic. Delicioasă și în spiritul săbătorilor este perfectă pentru sărbătorile care bat la ușă.
Prăjitură pufoasă cu cafea, nucă și cremă de unt Mocha. Un desert delicios pentru masa de Crăciun / Foto: Captură video youtube

Straturile de prăjitură, aromate cu nuci prăjite fin măcinate, sunt surprinzător de pufoase și ușoare. Nucile și cafeaua, sub formă de pudră de espresso instant, dau o notă plăcută de amărăciune acestei prăjituri altfel bogate și dulci.

Această rețetă produce o cantitate generoasă de cremă de unt de mocha pentru a permite să faceți și cele mai drăguțe ornamente. Dacă crema de unt pare că se taie în timp ce o preparați, continuați să bateți la viteză mare și se va netezi destul de repede. Dacă se întărește până la punctul în care untul nu se mai încorporează, puneți din nou bolul deasupra apei fierbinți pentru câteva secunde pentru a lăsa amestecul să se reîncălzească, apoi continuați să bateți ca mai înainte, adăugând restul de unt câte o lingură pe rând.

Pentru cei care doresc să simtă un gust mai profund al nucilor și al cafelei, încălziți ¼ cană de zahăr și 3 linguri de apă într-o cratiță mică, amestecând până când zahărul se dizolvă. Se amestecă 1 lingură de amaro și ½ linguriță de pulbere de espresso instant. Tamponați siropul pe straturile tăiate ale tortului cu o pensulă de patiserie înainte de glazură.

 

Prăjitură pufoasă de nucă și cafea, cu cremă de unt Mocha - Ingrediente

 

Blat

-  unt nesărat, plus mai mult pentru tăvițe
- 250 g de nuci crude
- 130 g de ulei vegetal sau ulei de cocos rafinat, topit
- 250 g făină universală
- 2 lingurițe de praf de copt
- un praf de sare 
- ½ linguriță de bicarbonat de sodiu
- 4 ouă mari
- 250 g de zahăr
- 2 lingurițe de extract de vanilie
- 1 linguriță de praf de espresso instant
- 2 linguri de lapte integral

 

Crema

- 8 albușuri mari
- 450 g de zahăr
- ½ linguriță de sare kosher Morton
- ¼ linguriță de cremă de tartru
- 1 linguriță de extract de vanilie
- unt nesărat, la temperatura camerei, tăiat în bucăți
- 21 g pudră de cacao neîndulcită, cernută dacă este necesar
- 2 lingurițe de pudră de espresso instant

 

Prăjitură pufoasă de nucă și cafea, cu cremă de unt Mocha - Instrucțiuni


Pasul 1. Așezați un grătar în mijlocul cuptorului; preîncălziți la 170° C. Ungeți ușor cu unt trei forme de tort și tapetați fundul cu rondele de hârtie pergament. Prăjiți 250 g de nuci crude într-un singur strat pe o foaie de copt cu margini, amestecând la jumătatea timpului, până când devin aurii, 12-14 minute. Se lasă să se răcească. Puneți deoparte 1 cană de nuci pentru servire.

Pasul 2. Între timp, gătiți untul nesărat într-o cratiță mică la foc mediu, amestecând des, până când face spumă, apoi se rumenește, 6-8 minute. Se ia de pe foc și se amestecă imediat cu uleiul vegetal sau ulei de cocos rafinat, topit. Se pune deoparte amestecul de unt brun.

Pasul 3. Pulsați restul de 1 cană de nuci prăjite într-un robot de bucătărie până când sunt măcinate grosier. Se transferă într-un castron mare și se amestecă cu 250 g de făină universală, 2 lingurițe de praf de copt, 1 linguriță de sare kosher și ½ linguriță de bicarbonat de sodiu.

Pasul 4. Procesați 4 ouă mari, 250 g de zahăr, 2 lingurițe de extract de vanilie și 1 linguriță de pudră de espresso instantaneu în robotul de bucătărie (nu este nevoie să curățați bolul) până când amestecul devine mai deschis la culoare și se îngroașă, aproximativ 30 de secunde. Se amestecă 2 linguri de lapte integral în amestecul de unt brun rezervat. Cu motorul în funcțiune, se strecoară treptat amestecul de unt brun în amestecul de ouă și se procesează până se combină. Adăugați ingredientele uscate și procesați doar până când se formează un aluat neted. Împărțiți aluatul în formele pregătite.

Pasul 5. Coaceți prăjiturile, rotindu-le din față în spate după 15 minute, până când se umflă și încep să se desprindă de pe pereții tăvilor, iar un tester introdus în centru iese curat, 20-22 de minute. Se transferă tăvile pe grătare de sârmă și se lasă prăjiturile să se răcească 15 minute. Dacă este necesar, treceți un cuțit mic pe lângă marginile fiecărei prăjituri pentru a le desprinde din tavă. Întoarceți prăjiturile pe rafturi și îndepărtați hârtia pergament; aruncați-o. Se întorc prăjiturile cu partea dreaptă în sus și se lasă să se răcească complet.

 

Rețeta pas cu pas

 

Pasul 6. Se combină 8 albușuri mari, 450 g de zahăr, ¾ linguriță de sare kosher și ¼ linguriță de cremă de tartru în bolul unui mixer vertical. Așezați deasupra unei cratițe medii umplute cu apă clocotită (bolul nu trebuie să atingă apa). Se încălzește, amestecând și răzuind des cu o spatulă de cauciuc termorezistentă, până când zahărul se dizolvă, 10-15 minute.

Pasul 7. Se montează bolul pe un mixer vertical dotat cu accesoriu de bătut și se bate, începând de la viteză mică și crescând treptat la mare, până când bezeaua este strălucitoare și tare, 8-10 minute. Bateți în 1 linguriță de extract de vanilie.

Pasul 8. Cu mixerul la viteză medie, adăugați unt nesărat, la temperatura camerei, tăiat în bucăți, bucată cu bucată, amestecând până când se încorporează înainte de a mai adăuga. Odată ce tot untul a fost adăugat, creșteți viteza la mare și bateți 1 minut. Transferați crema de unt din castron în frigider și răciți-o 30 de minute.

Pasul 9. Montați bolul cu crema de unt înapoi pe mixerul vertical și adăugați 21 g de cacao pudră neîndulcită, cernută dacă este necesar, și 2 lingurițe de pudră de espresso instant. Bateți la viteză medie-joasă, răzuind pe margini dacă este necesar, până când se combină.

Pasul 10. Folosind un cuțit mare zimțat și lovituri lungi de ferăstrău, îndepărtați vârfurile prăjiturilor pentru a le nivela, dacă este necesar. Așezați un strat de tort, cu partea dreaptă în sus, pe un suport de tort sau pe o farfurie mare. Folosind o spatulă offset, întindeți crema de unt peste tort, lucrând până la margini.

Așezați al doilea strat de tort, cu partea dreaptă în sus, deasupra; întindeți iar cremă de unt peste tort, până la margini. Așezați al treilea strat de tort, cu partea tăiată în jos, deasupra și apăsați ușor pentru a se lipi. Se unge partea de sus și părțile laterale ale tortului cu cremă de unt, într-un strat subțire și uniform. Se lasă la rece, neacoperit, cel puțin 1 oră și până la 12 ore. 

 

------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o nouă rețetă, intrați pe grupurile de WhatsApp ale StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt 
   
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g 
    
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G 

- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Lifestyle Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel