N-ar fi nimic atrăgător, la prima vedere, într-o prăjitură cu bere neagră, dar tocmai aici e secretul: berea e doar un gust amărui, dublat de cel al ciocolatei și anulat de dulceața zahărului. Prajitura Guinness este densă, lipicioasă, care amintește de un tort suculent, cremos și aromat.
Cu fiecare mușcătură este foarte prezentă aroma ciocolatei, ceea ce, împreună cu învelișul, face ca acest tort să fie foarte special. Estetica sa ne amintește de o halbă de bere Guinness, corpul negru al tortului și spuma albă reprezentată de stratul de cremă, brânză și zahăr glazurat.
Pentru blat
250 g bere Guinness
250 g unt cremos
75 g pudră de cacao pură neîndulcită
400 g zahăr brun
140 g smântână
2 ouă
1 lingura extract de vanilie
275 g de făină
2 lingurițe jumătate de bicarbonat de sodiu
Pentru glazură
300 g cremă de brânză (tip Philadelphia)
150 g zahăr
125 g smântână
Ungeți cu unt o tavă rotundă cu marginile detașabile de 22 cm diametru și puneți-o deoparte. Preîncălzim cuptorul la 180 ° C.
Punem untul și berea într-o cratiță și o încălziți până când untul se va topit, având grijă să nu fiarbă. Punem cacao și zahărul într-un castron și turnăm untul împreună cu berea neagră.
Amestecăm smântâna, vanilia și ouăle și turnăm în vasul în care avem zahărul împreună cu cacao, bere și unt.
Cernem făina și bicarbonatul și le punem în vasul în care avem ingredientele lichide. Se amestecă cu o spatulă până obținem un amestec neted fără bulgări.
Coacerea prăjiturei Guinness. Turnăm amestecul în tava pe care am pregătit-o și o punem în cuptorul preîncălzit la 180 ° C timp de 45 de minute până la 1 oră. Pentru a ști dacă este gata facem testul bățului de chibrit.
După ce s-a scurs timpul, scoatem tortul din cuptor, îl lăsăm să se odihnească în interiorul tăvii timp de 5 minute. Odată ce au trecut cele 5 minute, îl desfacem cu atenție și îl lăsăm să se odihnească până se răcește complet.
Cum să decorați prăjitura Guinness. Amestecăm bine toate ingredientele pentru glazură și le punem deoparte. Punem prăjitura pe o bază de tort și acoperim suprafața cu toppingul de brânză, smântână și zahăr glazură.
Făina trebuie să aibă puțin gluten, perfectă pentru aluaturi cu puțină grăsime sau care nu au nevoie de multă frământare, cum ar fi prăjituri, fursecuri, brioșe , etc. Echivalentul în America Latină este făina 0000. Dacă nu o puteți obține, o puteți face acasă înlocuind, la fiecare 120 g de făină universală, 2 linguri de făină de porumb.
Smântână conferă prăjiturilor un plus de suculență. Se găsește în sectorul frigorific al supermarketurilor.
Cum să știm dacă prăjitura este gata: când timpul de gătire indicat în rețetă este atins (și în orice caz niciodată înainte de 30 de minute), înțepăm tortul în centru cu un băț de frigărui: dacă iese curat, fără urme de aluat crud, tortul este gata.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News