Prăjitura cu mălai și stafide - rețeta originală din 1938 se remarcă prin ingredientele la îndemână folosite și prin simplitatea procesului de preparare. Redăm această rețetă exact așa cum a fost ea scrisă într-un ziar din anul 1938.
Vezi și: Brioșe jamaicane: Rețeta de post perfectă, fără ouă, lapte sau drojdie
100 g mălai
50 grame zahăr
500 ml lapte rece
coajă de lămâie
un varf de sare
o lingură unt
3 ouă
100 grame stafide
o lingură de rom / esență de rom
Vezi și: Plăcinte cu urdă și mărar. Rețeta tradițională din Bucovina foarte ușor de preparat
Se desface 100 grame mălai de lux, 50 de grame zahăr, cu 1/2 litri lapte rece parfumat cu coajă de lămâie. Se adaugă sarea, o lingură de unt și se amestecă la foc până se dezlipește de cratiță. După ce s-a răcit, se adaugă 3 ouă întregi, 100 de grame de stafide și o lingură de rom. Se toarnă într-o formă specială unsă cu unt și se coace o oră la cuptorul mașinei cu gaz.
Aceasta este formularea originală a rețetei. Evident, în loc de rom, putem folosi puțină esență de rom. Coaja de lămâie trebuie să provină de la fructe bio, altfel, trebuie coajă de lămâie la pliculeț.
Sursa foto: Reclame Vechi
O versiune mai modernă a rețetei de prăjitură cu mălai l-a impresionat pe Papa Francisc în timpul vizitei sale în România.
Mălai dulce este o prăjitură tradițională care cu siguranță îți va aduce aminte de gustul copilăriei. Este desertul cu ingrediente ieftine cu care bunicile noastre ne răsfățau mai ales în timpul vacanței de vară.
Vezi aici rețeta de prăjitură cu mălai dulce.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News