Prăjitura cu gem și aluat răzuit este un preparat clasic, un desert care nu lipsește din caietele de rețete ale mamelor noastre. Iată cum se face.
- 500 g făină albă de grâu (000)
- 300 grame zahăr
- 250 grame iaurt cu fructe
- 200 grame magiun de prune
- 100 grame miez de nucă
- 1 praf de copt
- 5 ml esență de vanilie
- 7 ouă
- 5 ml esență de rom
Vezi și: Prăjitură cu lapte cald - Atât de umedă și pufoasă, încât ai impresia că e însiropată
Se unge tava cu puțin unt și se tapetează cu hârtie de copt sau făină.
Se amestecă untul, care trebuie să fie la temperatura camerei, esența de vanilie, gălbenușurile, oul și zahărul tos, 3-4 minute cu mixerul la viteză mare, până obținem o spumă. Adăugăm făina cernută împreună cu praful de copt și amestecăm până obținem un aluat omogen.
Păstram o treime din aluat, pe care îl învelim în folie alimentară și îl dăm la rece, iar restul de aluat îl întindem în tavă, apăsându-l cu degetele într-un strat uniform.
Batem albușurile spumă cu un praf de sare, apoi adăugăm zahărul tos, lingură cu lingură, până obținem o bezea tare. Se adaugă nuca și magiunul și se amestecă pentru a avea o cremă omogenă.
Întindem crema în tavă peste aluat, o nivelăm folosind o spatulă. Scoatem aluatul de rece și îl răzuim peste prăjitura, folosind răzătoare cu ochiuri mari.
Încingem cuptorul la 160 grade C. Prăjitura se dă la cuptor timp de 30-35 minute, la foc mediu, până este frumos rumenită. Prăjitura să lasă să se răcească foarte bine înainte de a o felia.
Poftă bună!
Vezi și: Tiramisu FĂRĂ coacere și fără ou. Rețetă extrem de SIMPLĂ, gata în doar 10 minute
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News