Prăjitura cu ciocolată și cafea este un desert delicios care reușește să te cucerească de la prima îmbucătură, datorită texturii sale fine și parfumate. Este o prăjitură care combină aroma cafelei cu bunătatea ciocolatei pentru a crea un desert delicios, perfect pentru a fi consumat în orice moment al zilei: de la micul dejun pentru a vă reîncărca bateriile și a vă trezi cu poftă, la o gustare, însoțită de un fruct sau, de ce nu, la sfârșitul mesei, eventual servită cu o glazură de ciocolată pentru a o face și mai delicioasă.
Gata în doar câțiva pași, poate fi decorată la alegere cu zahăr pudră sau cacao amară.
Iată cum se face!
- 225 g zahăr
- 3 ouă
- 150 g unt
- 150 g ciocolată neagră
- 110 g cafea amară (aproximativ 2 cești)
- 50 g lapte
- 175 g făină 00
- 75 g amidon
- 16 g praf de copt
- zahăr pudră după gust
Pentru a pregăti această prăjitură, mai întâi se sparg ouăle într-un castron mare, apoi se adaugă zahărul. Amestecați până când amestecul devine omogen și cremos: poți folosi un tel de mână, dar se poate opta și pentru un mixer electric.
Separat, topim ciocolata, fie în cuptorul cu microunde, fie la bain-marie, apoi adăugăm untul la temperatura camerei. Așteptăm câteva minute: căldura ciocolatei va începe să topească untul, după care amestecăm bine până când cele două ingrediente se vor omogeniza complet.
Apoi turnăm acest amestec în castronul cu restul. Turnăm cafeaua amară și apoi laptele, apoi amestecăm bine.
Continuăm cernând și adăugând amidonul de cartofi, făina și praful de copt.
Ingredientele uscare se cern de mai multe ori astfel încât să putem amesteca fără a risca formarea de cocoloașe.
Se transferă amestecul într-o formă de tort cu diametrul de 22 cm, unsă în prealabil cu unt și tapetată cu făină.
La final se coc în cuptorul preîncălzit la 170° timp de aproximativ 50 de minute dacă este ventilat, altfel la 180° timp de aproximativ 55 de minute dacă este static.
Odată gătită, se lasă prăjitura să se răcească complet înainte de a o desface din tavă și de a o transfera pe o farfurie de servire. O pudrăm cu zahăr pudră și prăjitura noastră cu ciocolată și cafea este gata să fie savurată.
Poftă bună!
Prăjitura își va păstra moliciunea timp de cel puțin 3-4 zile dacă este păstrată într-un loc răcoros și sub un clopot de sticlă.
Înainte de a o scoate din cuptor, se verifică dacă este coaptă cu o scobitoare: dacă aceasta iese uscată când este introdusă în aluat, prăjitura este coaptă. În cazul în care suprafața se întunecă prea mult, putem acoperi prăjitura cu o foaie de hârtie de copt pentru a preveni arderea.
Dacă ți-a placut această rețetă, cu siguranță vei aprecia și faimoasa negresă de casă cu ciocolată și nuci.
----------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:
- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G
- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News