Secretul constă în aluatul care se face cu coajă de lămâie proaspăt rasă și suc proaspăt de lămâie. Când prăjitura iese din cuptor, este infuzată cu un sirop de lămâie făcut în casă pentru a-i da un plus de aroma, iar după ce se răcește, prăjitura este acoperită cu cea mai delicioasă glazură, bineinteles, tot de lămâie.
Coaja de lămâie, aceasta este cea care îi dă aroma minunată! Pentru cel mai bun rezultat, folosiți zeamă de lămâie proaspăt stoarsă, iar când faceți glazura pentru acest tort, nu adăugați prea mult lichid.
▢1 1/2 cești de făină
▢1 1/2 linguriță de praf de copt
▢1 lingură de coajă de lămâie
▢1/2 linguriță de sare
▢1/2 cești de unt nesărat, la temperatura camerei
▢1 cană de zahăr
▢2 ouă mari
▢1 linguriță de extract de vanilie
▢2 linguri de suc de lămâie, aproximativ 1/2 lămâie
▢1/2 cană de lapte bătut
PENTRU SIROPUL DE LĂMÂIE:
▢1/4 cană suc de lămâie, aproximativ 1 lămâie
▢3 linguri de zahăr pudră
PENTRU GLAZURA DE LĂMÂIE:
▢1 cană de zahăr pudră.
▢1,5 linguri de suc de lămâie
▢1 lingură de lapte
Preîncălziți cuptorul la 177°C. Într-un bol mediu combinați făina, praful de copt, coaja de lămâie și sarea.
Cu un mixer, bateți untul și zahărul împreună la viteză medie-mare aproximativ 4-6 minute. Răzuiți părțile laterale ale bolului, după cum este necesar. Cu mixerul funcționând la viteză mică, adăugați ouăle pe rând, apoi bateți extractul de vanilie și sucul de lămâie. Bateți la viteză medie-înaltă până când se combină. Cu mixerul la viteză mică, adăugați aproximativ o treime din amestecul de făină și amestecați până se combină, apoi adăugați jumătate din laptele bătut și amestecați până când se combină.
Se repetă cu încă o treime din amestecul de făină și apoi cu ultima jumătate de lapte bătut, terminând cu ultima treime din făină. Se bate până când se încorporează. Se strecoară aluatul în tava pregătită și se coace timp de 45-55 de minute, până când prăjitura este aurie și o scobitoare iese în mare parte curată, cu doar câteva firimituri umede.
Timpii de coacere variază, așa că trebuie să aveți grijă la acest aspect. Lăsați prăjitura să se răcească aproximativ 15 minute în tavă. Amestecați sucul de lămâie și zahărul pentru siropul de lămâie. Se răstoarnă cu grijă tava, apoi se unge tortul cu siropul cât este încă cald. Se lasă prăjitura să se răcească complet.
Când prăjitura s-a răcit, combinați toate ingredientele pentru glazură, începeți cu 1 lingură de suc de lămâie și lapte și adăugați restul sucului de lămâie, după cum este necesar. Glazura trebuie să fie groasă și nu lichidă.
Se toarnă glazura peste tort și se lasă să se usuce înainte de a servi.
Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News