Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Povestea emoționantă a unei fetițe ucrainene de opt ani: i-a încărunțit părul din cauza stresului războiului
WhatsApp
Părul unei fetițe ucrainene în vârstă de opt ani a încărunțit din cauza stresului de a trăi într-o zonă de război, a declarat mama ei, care a apărut într-o nouă serie de fotografii care documentează modul în care ucrainenii strămutați se pregătesc pentru un "Crăciun ca niciun altul".
Tragedie într-o familie de români din Italia. O fetiță de 6 ani a murit din cauza gripei. Familia este în stare de șoc / Foto: Unsplash

La începutul conflictului, în februarie, Oksana, în vârstă de 36 de ani, și copiii ei petreceau între cinci și șase ore pe zi într-un subsol înghețat pentru a se adăposti de rachetele și bombele care au lovit comunitatea lor din Kiev. Ei au împărțit refugiul cu alte trei familii timp de câteva săptămâni și dormeau îmbrăcați complet și cu pantofii în picioare, pentru a fi gata să fugă dacă era necesar. Familia avea puțină mâncare și nu avea apă, electricitate sau încălzire.

Au fost mutați într-un alt sat în aprilie, înainte de a se întoarce în cele din urmă la Kiev în luna următoare, dar Khrystyna, în vârstă de opt ani, "tremura și să plângea" la primul sunet de alertă de raid aerian, a declarat mama ei.

"Uitați-vă la fiica mea mai mare, are doar 8 ani și are părul cărunt. Nu-i spun, dar când îi împletesc părul, izbucnesc în lacrimi, pentru că este un copil mic și nu ar fi trebuit să vadă astfel de lucruri. Iar acum urmează un Crăciun ca niciun altul.", a spus Oksana.

"A fost foarte înfricoșător să stai în subsol, știind că, dacă Doamne ferește, casa ar fi fost lovită, ai fi fost îngropat. În acel moment nu îți faci griji pentru tine, ci pentru copiii tăi", mai spune femeia.

Khrystyna are amintiri plăcute ale Crăciunurilor trecute, însă nimic nu va mai fi la fel anul acesta.

 

Poate stresul să provoace părul cărunt?

 

Un studiu publicat în Nature în 2020 a găsit dovada științifică a faptului că stresul acut poate provoca încărunțirea părului. Studiul realizat de Universitatea Harvard a folosit șoareci pentru a examina stresul și încărunțirea părului.

Șoarecii au fost supuși la trei tipuri de stres, care implicau durere fizică, stres psihologic și restricții de mișcare. Acesta a provocat pierderi notabile de celule stem melanocitare, care sunt responsabile pentru regenerarea pigmentului, a precizat National Institutes of Health.

Sfaturile generale de sănătate și alte studii sugerează că părul copiilor poate deveni cenușiu din cauza factorilor de mediu, a deficiențelor de vitamine sau a afecțiunilor autoimune. Un studiu realizat în 2016 în Turcia pe un eșantion de peste 1.100 de tineri adulți cu vârsta sub 20 de ani a constatat că părul grizonat prematur era legat de stresul emoțional, de consumul de alcool și de bolile cronice la bărbații și femeile predispuși genetic.

Aproape opt milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul invaziei, la 24 februarie, potrivit Save the Children. Se estimează că 40% dintre aceștia sunt copii, în timp ce alte 6,5 milioane de persoane au fost strămutate în interiorul țării.

 

Războiul a provocat deja moartea a peste 400 de copii

 

Potrivit ONU, războiul a provocat deja moartea a peste 400 de copii, în timp ce peste 700 au suferit răni care le-au schimbat viața.

Karina, în vârstă de 12 ani, a fost, de asemenea, strămutată de două ori, o dată din regiunea separatistă estică Donețk, în 2014, și din nou când o rachetă a lovit aproape de casa lor din Odesa, anul acesta.

Karina și familia ei s-au refugiat la Suceava, în nordul României, unde au fost sprijiniți de Salvați Copiii cu finanțare de la DEC.

"La unele dintre cursurile lor (de consiliere) plângeam, chiar puteau să-ți intre în suflet... există sprijin și compasiune."

Când a fost întrebată despre Crăciun, ea a spus: "Va fi ceva care va lipsi. Știi, atmosfera Crăciunului ucrainean...".

 

Crăciunul, una dintre cele mai grele perioade pentru copiii ucraineni

 

Masha, în vârstă de nouă ani, a fugit din Kiev în iunie și acum locuiește cu mama și sora ei într-un oraș de la malul mării din Kent. Familia lui Masha fusese deja strămutată din casa lor din estul țării atunci când a izbucnit conflictul în 2014. Cea mai mare provocare pentru familia ei a fost despărțirea de tatăl ei, care a rămas în Ucraina și pe care nu l-a mai văzut de șase luni.

"Mi-ar plăcea ca tatăl meu să vină aici, sau măcar să vorbesc cu el la telefon", a spus Masha. "El a spus că tot ceea ce am desenat poate deveni realitate. Așa că am desenat ca noi să fim împreună, să fim la mare vara viitoare... Și când îl desenam, mă simțeam fericită".

Când a fost întrebată ce își dorește de Crăciun, a răspuns: "Vreau pace".

Mama ei, Olena, a declarat că speră că va fi curent electric la Kiev de Crăciun, pentru a putea măcar să vorbească cu soțul ei la telefon.

"Nu cred că (Crăciunul) va fi la fel de fericit cum este de obicei, dar vom încerca să facem în așa fel încât să nu fie cel puțin trist, ca să spunem așa, undeva la mijloc", a spus ea.

"Și totuși, ca și până la sfârșitul zilei, vom încerca să ne punem o dorință, să ne întoarcem acasă, poate mai târziu, poate nu de acest Crăciun, dar totuși o vom avea mereu în minte.", conform inews.co.

*Numele au fost schimbate pentru a proteja identitățile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel