Managementul Poştei Române a hotărât, în cadrul unei şedinţe desfăşurate în regim de urgenţă, să emită o decizie prin care aprobă punerea la dispoziţia prefecturilor judeţene a spaţiilor de cazare de care dispune în reţeaua proprie, pentru găzduirea cetăţenilor refugiaţi din Ucraina.
Astfel, autorităţile locale judeţene care vor fi implicate în operaţiunile umanitare dedicate populaţiei refugiate din calea războiului pot dispune de unităţile de cazare interne ale Poştei Române pe înteaga perioadă cât sprijinul umanitar va fi acordat populaţiei ţării vecine.
Poșta Română dispune la nivelul rețelei oficiilor poştale de un total de 23 unităţi de cazare, care sunt dedicate circuitului intern al angajaţilor, în 18 de județe.
În cadrul acestor locaţii, numărul de paturi existent în acest circuit este de 203.
„Poşta Română, prin misiunea ei, este formată din oameni care se dedică oamenilor, fără discriminare. Aşa că nu putem să stăm cu mâinile în sân şi doar să compătimim suferinţele cetăţenilor Ucrainei, care sunt nevoiţi să plece din ţara lor. Dorim să fim solidari, nu numai cu gândul, ci şi cu fapta! Am hotărât să punem la dispoziţia autorităţilor locale care se vor implica în operaţiunile de găzduire a ucrainienilor, toate spaţiile noastre de cazare. Refugiații vor avea acces la condiţii normale de găzduire, la utilităţi, pentru a îşi putea duce traiul decent pe perioada dislocării din ţara natală. Este un pas mic, prin care înţelegem să punem umărul pentru ca umanitatea să nu fie învinsă!”, a declarat Valentin Ştefan, directorul general al Poştei Române.
Refugiaţii ucraineni care intră în România prin Punctul de Trecere a Frontierei de la Siret din judeţul Suceava sunt primiţi cu alimente, în urma unor acţiuni caritabile ale localnicilor.
Zeci de oameni s-au mobilizat pentru sprijinirea ucrainenilor care părăsesc ţara în urma invaziei armatei ruseşti. La ieşirea din Punctul de Trecere a Frontierei de la Siret aceştia primesc sandwich-uri, banane, dulciuri, apă sau un ceai cald.
"Suntem o mână de oameni inimoşi care îi aşteptăm pe refugiaţi la frontieră cu mâncare, băuturi calde şi vrem să transmitem mesajul că orice ajutor este bine-venit. Totodată, aici în frontieră avem nevoie de oameni care vorbesc limba ucraineană, pentru a traduce", a declarat, pentru AGERPRES, Vasile Nistor, unul dintre oamenii implicaţi în acţiunea de la Vama Siret.
De asemenea, refugiaţilor li se oferă transport gratuit până la Suceava, dar şi câte un spaţiu de cazare, acolo unde nu există altă posibilitate. În multe cazuri, ucrainenii, în special femei şi copii, sunt cazaţi în locuinţele sucevenilor, la pensiuni sau hoteluri din zonă, dar şi biserici.
"Noi nu am fost pregătiţi. Instantaneu ne-am pregătit ieri. A venit şi primarul şi am cazat 12 oameni în demisolul bisericii pe care l-am încălzit în prealabil, pentru a le crea condiţii. Unii au fost în tranzit, avem mame cu copii care mai sunt cazate'', a arătat pastorul Bisericii Creştin Baptiste din Calafindeşti, Miron Corneluş.
La faţa locului au fost mobilizate şi echipaje de prim ajutor ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din Suceava, care sunt pregătite să acorde sprijin oricărui refugiat care are nevoie. Totodată, în imediata vecinătate a Vămii Siret a fost amplasat un cort de prim ajutor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News