Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Populația României devine foarte îmbătrânită. Profesorul Marian Preda: Este crunt când te uiți la piramida vârstelor
WhatsApp
Rectorul Universității București, Marian Preda, a relatat pentru ȘtiriDiaspora, în cadrul unui interviu amplu, despre  piramida vârstelor din România, despre care spune că: "Este crunt. Piramida vârstei e din ce în ce mai subțire la bază și mai mare la mijloc, care se duce spre vârstele de pensionare".
rector marian preda.

Profesorul Marian Preda, specializat în sociologie, a răspuns întrebărilor jurnalistului Bogdan Bolojan cu privire la subiecte sensibile care vizează atât românii din străinătate, dar și pe cei rămași în țară. 

Profesorul Marian Preda consideră că populația României îmbătrânește pe zi ce trece. „Anul trecut s-au născut, în România, 178.000 de copii, iar în anii 1968-1989 se nășteau un număr dublu. Acum se nasc 500 de copii pe zi în România, atunci se nășteau 1000 de copii pe zi. Deci este crunt când te uiți pe piramida vârstelor. E din ce în ce mai subțire la bază și mai mare la mijloc, care se duce spre vârstele de pensionare. În 10 ani, vor intra în zona de pensionare cei născuți în 1967. Unii chiar și mai înainte, fiindcă se pensionează anticipat. Vom avea 22-23 de generații numeroase care ies la pensie. Unii au emigrat, alții au păstrat legăturile cu România și s-ar întoarce acasă dacă vor avea condiții mai bune; loc de muncă, salariu decent, loc la grădiniță“, a spus Marian Preda.

Marian Preda, la interviurile ȘtiriDiaspora. Ce i-ar convinge pe români să se întoarcă acasă: Modelul irlandez care și-a adus Diaspora înapoi

„România trebuie să se modernizeze, să creeze condiții mai bune, să schimbe în bine sistemul de educație, de sănătate, administrație. Și atunci mulți se vor întoarce. Problema este dublă. Mulți au plecat din România și se nasc mai puțini copii, România a pierdut din populația rezidentă 4 milioane de locuitori din 1989 până acum. Eram anul acesta, la 1 ianuarie, 19.150.000 de români. La anul avem recensământ. Vă garantez că vor apărea și mai puțini ca rezidenți. Ne ducem spre maxim la 15 milioane de rezidenți în 2050. Generațiile mici care sunt acum vor face și ele copii puțini. Dacă fac doi copii, de abia se păstrează acea generație. Scade populația și  tot asa ne ducem spre generații mai mici. Alternativa, ar fi venirea altor populații, care să ocupe locurile de muncă. Deja vedem asiatici în București“, a completat Marian Preda.

Cum se pot înscrie românii din străinătate la facultate în țară ? Rectorul Marian Preda: "Înscrierile se fac online"

Profesorul anticipează că numărul imigranților în România va crește.  „Sunt zone în care munca va fi înlocuită cu roboți, dar sunt munci manuale care nu vor putea fi făcute de roboti. Locurile de muncă, care nu vor fi ocupate de români, vor reveni imigranților (din China, Indonezia). Firmele își caută forță de muncă mai ieftină și oameni care sunt dispuși să lucreze pe anumite sume de bani și în condiții mai grele. se vor stabiliza la un moment dat procesele“, a mai adăugat rectorul Marian Preda.

„Problema sistemului de pensii e că pilonul I nu mai e sustenabil. Românii trebuie să înțeleagă că există 3 sisteme de pensii. Pilonul I este cel in care contribuie toți, banii nu ce acumulează, dar se duc de la o generație la asta. Cât erau generațiile mari, sistemul de pensii mergea. Neavând bani, sistemul nu poate fi susținut cu mulți pensionari și puțini copii.
Drept urmare, ar trebui să ne bazăm pe Pilonul II, care are o acumulare de fond. Acesta este ușor sustenabil.  Pilonul 3 e opțional, pentru cei care vor să se asigure suplimentar“, a  punctat Marian Preda.

Urmăriți interviul integral:

Youtube video image

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel