Polpette, sau chiftelele clasice italiene, se găsesc în bucătăria multor țări din întreaga lume, iar Italia nu face excepție. Originile exacte ale polpette din Italia sunt încă neclare, deși știm din arhivele istorice care datează din perioada romană, atunci când actul de a mânca a fost efectuat culcat (a mânca în timp ce se stă pe scaune nu a fost comună până în Evul Mediu).
Vezi și Chiftele grecești, suculente și irezistibile. Ingredientele care le fac unice
Scappi, care a scris aproximativ 1.000 de rețete pentru bucătăria Renașterii, a descris chiftelele italiene mult mai rafinate și mai aromate, preparate din carne de vită, fenicul, untură, oțet, scorțișoară și pătrunjel.
50 g pâine veche, tăiată în bucăți mici
100 ml lapte
200 g cârnați de vită
200 g carne de porc tocată
300 g carne de vită tocată
100 g mortadela, tăiată cubulețe
3 ouă, bătute ușor
50 g parmezan
Pătrunjel tocat mărunt
Un praf de nucșoară
1 crenguță de rozmarin, tocată mărunt
200 g pesmet
150 g făină
500 ml ulei pentru prajit
Piper negru
Sare
Prepararea chiftelelor clasice italiene este un proces care se poate face în o mie de moduri diferite datorită ingredientelor sau modului în care este preparată.
Rețeta prezentată astăzi este doar una dintre modalitățile în care pot fi preparate. Pâinea înmuiată în lapte este o atingere tipic italiană care menține polpette umedă.
Faptul că există atât de multe variante ale rețetei arată adaptabilitatea și flexibilitatea acesteia, așa că dacă nu aveți exact ingredientele din rețetă nu ar trebui să vă îngrijorați.
Oricare dintre cărnuri poate fi înlocuită după gust, iar mortadela este atingerea perfectă pentru a accentua și mai mult aroma, dar desigur, poate fi omisă dacă este greu de găsit pe piața locală.
Dacă sunt disponibile și alte brânzeturi, puteți experimenta.
Polpetele sunt delicioase chiar și reci și fac o gustare grozavă de împărțit cu prietenii. Completați-vă aperitivul cu focaccia cu brânză și bucurați-vă de timpul petrecut alături de cei dragi.
Înmuiați bucățile de pâine veche în lapte pentru aprox. 10 minute. Între timp, pregătiți amestecul de polpette într-un castron mare adăugând toate ingredientele cu excepția ouălor, pesmetului și uleiului.
Stoarceți pâinea pentru a scurge laptele (care nu va fi folosit) și adăugați pâinea la amestec.
Formați bile mici de polpette frământând amestecul în palmele mâinilor.
Treceți polpette prin făină pentru a-i da o acoperire uniformă, apoi prin ou și la final prin pesmet. Repetați cu toate polpettele.
Încinge uleiul într-o tigaie mare, iar când este fierbinte, prăjește cu grijă polpette până se rumenesc.
Acest pas poate dura până la 10 minute.
Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News