Politicianul avea nevoie de un ficat și a încercat să îl cumpere plătind imigranți ilegali fără resurse. S-a întâmplat în 2013, iar astăzi se află în boxa acuzaților de la Curtea de Justiție din Valencia, alături de alți patru inculpați, pentru că ar fi încercat să cumpere o parte dintr-un ficat pentru un transplant, relatează publicația spaniolă Antena 3.
Deținutul, un primar libanez în vârstă de 69 de ani, a oferit 40.000 de euro oricărei persoane care l-ar putea ajuta să învingă o boală incurabilă la ficat, iar pentru asta a contactat doi dintre nepoții săi care locuiesc în Valencia și care căutau persoane fără resurse pentru a cumpăra o parte din organul de care avea nevoie politicianul.
Un voluntar de la un ONG care lucra cu imigranții fără acte a fost cel care a dat alarma. Ea a aflat că unei femei algeriene în vârstă de 28 de ani i s-au oferit bani în schimbul unei părți din ficatul ei. De fapt, a făcut chiar și analize, o tomografie computerizată, un RMN și o volumetrie hepatică, deși în cele din urmă a fost exclusă pentru că era însărcinată.
Grupul de omucideri al Poliției Naționale din Valencia a început investigațiile și a stabilit că până la nouă persoane au vizitat două clinici private pentru a se supune acelorași teste, însoțite de aceeași persoană, o rudă a pacientului libanez.
Schema de vânzare-cumpărare de ficat a eșuat din cauza faptului că unul dintre candidații compatibili, un român fără adăpost, a generat neîncredere în coordonatorul de transplant de la Spitalul Clinic din Barcelona, unde urma să aibă loc operația.
Primarul, care a fost în cele din urmă transplantat cu ficatul fiului său la 26 august 2013, a declarat la momentul respectiv că nu știa că este interzis de autoritățile și legislația spaniolă să cumpere organe vitale de la persoane în viață.
În 2019, la Secția a doua a Curții de Apel din Valencia a avut loc un proces care s-a încheiat cu un pact între acuzare și inculpat. Milionarul libanez a acceptat un an de închisoare, iar rudele sale doi ani, toți recunoscând faptele.
Acest caz este în prezent rejudecat prin ordinul Curții Supreme, care recunoaște calitatea procesuală a Parchetului de Stat de a exercita acțiunea penală privată, reprezentând Ministerul Sănătății și Organizația Națională de Transplant în cadrul procedurilor penale pentru trafic de organe.
----------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News