Un purtător de cuvânt al Poliției din Leipzig își cere scuze, dar insistă că legile, inclusiv cele referitoare la protecția datelor, nu au fost încălcate în vreun fel, transmite RFI.
"Din punctul de vedere al Poliției ne pare rău pentru impresia creată și pentru toate neplăcerile provocate, dar transmitem că nu am făcute vreo discriminare rasială, vreun profil infracțional bazat pe rasă sau naționalitate. În Leipzig, în Germania și chiar în întreaga Europă a operat o rețea de crimă organizată românească pe care o putem identifica cu precizie.
Se ocupă cu furturi și am reușit să obținem date exacte despre ei în această anchetă. Admitem că imaginea lasă de dorit, dar nu asta a fost intenția noastră, să discriminăm sau să încălcăm drepturile cetățenilor români. Legea ne dă voie să facem astfel de demersuri"
Iată interviul realizat de RFI:
Rep.: Cum rămâne cu datele personale ale turiștilor, informațiile pe care hotelurile trebuie să le țină confidențiale?
Nu, nu este nicio problemă. Legea germană prevede că oaspeții unui hotel trebuie să se înregistreze și autoritățile germane, implicit și Poliția, au dreptul să obțină și verifice orice astfel de date, din considerente de securitate. Asta s-a întâmplat și nimic mai mult.
Rep: Procedați la fel cu alți cetățeni europeni? Ați mai făcut asta cu alți cetățeni ai Uniunii?
Da, Poliția din Leipzig a mai făcut astfel de demersuri și în trecut. Mai ales că e vorba de crimă organizată. Am încercat să găsim cele mai bune soluții pentru a neutraliza rețelele infracționale. De exemplu am avut o serie de furturi de echipamente GPS din mașini. Atunci a fost vorba de neutralizarea unui bande din Lituania. Am procedat similar în acel caz.
Rep: Îneleg că investigați o grupare organizată, o bandă de hoți din România. I-ați arestat?
Nu am reținut încă niciun suspect. Dar consideram că măsurile pe care le-am luat sunt eficiente, pentru că la festivalul de muzică nu au mai avut loc incidentele și furturile din anii trecuți. În alte regiuni însă, la festivalul de la Wacken de exemplu, gruparea rămâne activă. Seria de furtuni nu s-a terminat așadar în Germania. De partea noastră, rămânem vigilenți.
Rep: Ați cerut hotelurilor informații despre cetățenii români cazați. A fost o opțiune a lor sau era obligatoriu să vi le ofere?
A fost o măsură preventivă. Noi vom folosi în continuare mijloacele legale pe care le avem la dispozție. Dacă vom reformula acea solicitare către hoteluri, rămâne de văzut.
Rep: Criminalitatea în rândul românilor, în general, este o problemă pentru Leipzig sau vorbim strict de această grupare?
Nu. Cu siguranță NU. Există cu siguranță criminalitate care poate fi atribuită unor naționalități. Cetățenii români nu sunt însă percepuți ca având prin definiție probleme cu legea. Nu există această percepție așadar, iar drepturile le sunt respectate.
Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, spune că a aflat cu îngrijorare că poliţia din Leipzig a cerut hotelurilor să anunţe atunci când cazează cetățeni români şi transmite că este inacceptabil ca românii să fie supuşi unei asemenea forme de discriminare.
Ambasadorul României la Berlin face demersuri pe lângă autorităţile din Leipzig, iar organizații germane neguvernamentale acuză oamenii legii de discriminare. Totul după ce Poliția a cerut hotelurior să colaboreze, în perioada unui festival de muzică unde acționează bande de hoți de buzunare de origine română.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News