Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Planeta Marte, considerată ”vie” datorită activității seismice
WhatsApp

Marte, o planetă considerată anterior de către oamenii de știință moartă, este reconsiderată de cercetătorii de la Institutul Federal de Tehnologie de la Zurich ca fiind  ”în viață” punct de vedere geologic, conform studiilor privind activitatea seismică de pe Planeta Roșie. Dovezile găsite în urma studiului demonstrează că activitatea vulcanilor joacă un rol important în modelarea suprafeței lui Marte, sugerând că încă mai există viață pe planetă.

Înregistrările seismice anterioare au indicat cauza cutremurelor de pe Marte se regăsește adânc în miezul planetei. Sondele NASA, care fac parte din misiunea Mars InSight - Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport este o misiune fără pilot pe Marte, care se derulează din 2018 -  au arătat noi posibilități, anunță swissinfo.ch. Activitatea seismică a fost detectată în regiunea Cerberus Fossae, o zonă fisurată a planetei, denumită după o creatură din mitologia greacă cunoscută sub numele de „câinele lui Hades”.

Cercetătorii au observat peste 1.300 de cutremure pe Marte și au analizat praful emanat de cea mai activă regiune a planetei. „Nuanța mai întunecată a prafului semnifică dovezi geologice ale activității vulcanice mai recente, poate în ultimii 50.000 de ani, activitate relativ tânără în termeni geologici”, a declarat Simon Stähler, autorul principal al lucrării, publicată în jurnalul Nature și preluată de Reurters.

Cercetările institutului din Zurich au fost ajutate de căderea pe Marte a doi meteoriți, care au provocat unde seismice ondulate prin scoarța planetei, oferind oamenilor de știință multiple date pentru a determina compoziția straturilor la aproximativ 30 de kilometri adâncime.

În urmă cu aproximativ 3,6 miliarde de ani, Marte a aruncat suficiente resturi vulcanice pentru a forma cel mai mare lanț vulcanic din sistemul nostru solar, inclusiv Olympus Mons, un vulcan de aproape trei ori mai mare decât altitudinea Muntelui Everest. Cele mai recente cercetări sugerează că magma încă se mișcă pe scoarța lui Marte și s-ar putea deplasa spre est, spre următorul loc de erupție.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel