Rețeta noastră de pizza la tigaie este foarte gustoasă și sățioasă, cu aluat de pizza clasic, doar că ne vom folosi de tigaie în loc de cuptor.
Este o metodă alternativă foarte bună de coacere a pizzei care necesită o dublă creștere și o gătire atentă, cu câteva mici trucuri. După ce s-a făcut aluatul de bază pentru pizza, se vor forma bilele de aluat care, după o a doua creștere, vor fi rulate la fel ca cele din pizzerie.
Rezultatul este o pizza care nu are nimic diferit de cele coapte în cuptorul tradițional.
În rețeta prezentată azi, aluatul este umplut în mod clasic cu roșii, mozzarella și oregano, însă îți poți lăsa imaginația să zburde pentru a satisface gusturile tuturor.
Iată cum se face.
Pentru aluat ai nevoie de:
- 250 g făină
- 250 g făină manitoba
- 8 g drojdie de bere proaspătă
- 12 g sare fină
- 350-380 g apă călduță
- 20 ml ulei de măsline extravirgin
Ce punem peste blat:
- 400 g piure de roșii
- 350 g mozzarella
- busuioc după gust sau oregano
- ulei de măsline extravirgin, după gust
- sare după gust
*făina Manitoba se obține din grâu tânăr, fiind o făină ideală pentru prepararea produselor de panificație dospite.
Se pune făina pe blatul de lucru, se adaugă drojdia dizolvată în apă caldă. Adăugați uleiul și începeți să frământați. Când aluatul prinde formă, adăugați sarea. Se frământă aluatul, cu mâna sau cu robotul, timp de câteva minute, până când este neted și elastic, nu mai este lipicios.
Se formează o bilă, se înmoaie ușor în făină și se lasă să crească acoperită până când își dublează volumul (aproximativ 4 ore). Se împarte aluatul crescut și dublat în 4 bucăți de aceeași greutate și se formează bile, încercând să se preseze aluatul cât mai puțin posibil.
Formați cele 4 pâinici și lăsați-le să crească încă 2 ore pe o suprafață presărată cu făină și acoperită cu un prosop de bucătărie.
Se iau bilele de aluat și se presează ușor în centru pentru a începe să le întindem. Faceți mișcări dinspre centru spre exterior, pentru a nu dezumfla partea exterioară a aluatului.
Citește și: Tartă cu piersici, proaspătă și parfumată. Se face foarte ușor și e perfectă vara
Se încălzește o tigaie sau o plită de cel puțin 26 cm, se transferă câte o pizza pe rând cu ajutorul unei foi de hârtie de copt. Micșorați focul și acoperiți cu un capac, după câteva minute pizza va începe să se umfle.
Când crusta este suficient de gătită și nu prea moale, întoarceți pizza pentru a o găti pe cealaltă parte timp de câteva minute. Folosiți întotdeauna capacul.
Întoarceți pizza, crusta trebuie să fie ușor rumenită și prăjită. Se pune piure de roșii, sare și ulei. Adăugați mozzarella feliată și oregano, gătiți încă câteva minute până când mozzarella s-a topit.
Pizza la tigaie se servește fierbinte.
Poftă bună!
Pizza la tigaie poate fi păstrată până la o zi la temperatura camerei. Se poate congela timp de 1-2 luni.
Se recomandă să se ruleze aluatul dinspre centru spre exterior, încercând să nu se dezumfle crusta exterioară. Odată pusă în tavă, pizza trebuie gătită încet și cu capacul pus, astfel încât aburul dezvoltat dedesubt să simuleze o coacere uniformă în cuptor.
Pizza la tavă poate fi umplută, ca orice bază de pizza sau focaccia, cu ingredientele preferate. Amestecul clasic de roșii și mozzarella poate fi îmbogățit cu alte ingrediente, cum ar fi șuncă fiartă, cârnați, anghinare sau măsline, dar puteți face și o bază albă care să fie umplută cu brânză, mezeluri și legume, după preferințe.
--------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:
- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G
- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News