Pinolata italiană este un desert extrem de gustos, specific Toscanei. După doar o porție, cu siguranță vei exclama "Mamma Mia!".
- 180 g de unt la temperatura camerei
- 100 grame zahăr
- 3 ouă
- 180 grame de făină
- 1/2 plic de praf de copt
- 50 g de nuci de pin
- zahăr pudră pentru glazurat
Pentru cremă ai nevoie de:
- 3 gălbenușuri
- 100 g zahăr
- 30 g de făină
- 500 ml lapte integral
- 50 g de stafide (de preferat înmuiate înainte într-un pahar de coniac sau vin dulce)
Vezi și: Prăjitură cu lapte cald - Atât de umedă și pufoasă, încât ai impresia că e însiropată
Întâi se pregătește crema, pentru că aceasta trebuie să fie rece.
Bateți gălbenușurile de ou cu zahărul și făina și turnați încet laptele adus în prealabil la fierbere.
Puneți totul într-o cratiță pe foc mic și, amestecând tot timpul cu un tel, lăsați crema să se îngroașe până când obțineți un amestec cremos și omogen.
După ce este gata, îl dați la o parte de pe foc și adăugați stafidele (preferabil înmuiate în vin dulce sau coniac) și lăsați să se răcească.
Vezi și: Tort Himalaya. Un desert ușor din doar 3 ingrediente, gata în câteva minute
Amestecați untul (ținut la temperatura camerei) cu zahărul până obținem un amestec omogen. Adăugați ouăle și le încorporați pe rând, după care turnați făina bine cernută si drojdia.
În cele din urmă, adăugați o mică parte din mugurii de pin.
Ungeți o tavă rotundă cu un diametru de cel mult 22-24 cm și turnați jumătate din amestec în ea.
Se întinde crema pregătită înainte (bine răcită) și, cu ajutorul unei pungi de patiserie, se acoperă cu cealaltă jumătate a blatului. După ce ați acoperit bine cu blatul rămas, presărați mugurii de pin pe deasupra.
Pinolata italiană se coace timp de 35-40 de minute la 180 grade celsius.
Înainte de a fi servită, această prăjitură se lasă să se răcească și se pudrează cu zahăr.
Poftă bună!
Dacă ți-a plăcut această rețetă, cu siguranță îți va plăcea și Prăjitură cu spumă de zmeură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News