Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
PIB-ul Italiei a scăzut în al doilea trimestru al anului 2023. Industria și agricultura merg tot mai rost
WhatsApp
PIB-ul Italiei a scăzut cu 0,3% între aprilie și iunie 2023 față de trimestrul precedent. Încetinirea se datorează în principal industriei și scăderii cererii. Inflația a scăzut și ea, ajungând la 6%, cel mai scăzut nivel din aprilie 2022.
PIB-ul Italiei a scăzut în al doilea trimestru al anului 2023. Industria și agricultura merg prost. Sursa foto: freepik.com

Creșterea economică a țării în al doilea trimestru al anului 2023 a fost negativă: din aprilie până în iunie, produsul intern brut a scăzut cu 0,3% față de ultimele trei luni.

Sindicatele și Banca Italiei au prezis acest lucru în urmă cu ceva timp, iar datele oficiale (deși preliminare) au fost făcute publice de Institutul de Statistică. În iulie a existat și o veste „bună”: scăderea inflației continuă, revenind la nivelul de acum un an.

Încetinirea bruscă a PIB-ului este prima scădere de acest tip de la sfârșitul anului 2022. Scăderea este parțial compensată de estimarea tendinței de creștere (adică față de același trimestru de acum un an), care rămâne pozitivă la +0,6%, chiar dacă aceasta este cea mai scăzută cifră de la începutul anului 2021. În zona euro,  s-a înregistrat o creștere de 0,3% față de trimestrul precedent și de 0,6% față de anul trecut.

 

Economia italiană a scăzut, în timp ce economia medie europeană a crescut

 

Prin urmare, în ultimele luni, economia italiană a scăzut, în timp ce economia medie europeană a crescut. Prognozele  spun că Italia ar trebui să crească în ansamblu cu 1,3% în 2023, mai mult decât Germania și Franța, în timp ce această expansiune va fi hotărât mai mică (și mai mică decât media UE) în următorii doi ani, scrie presa italiană.

Motivul scăderii în perioada aprilie-iunie este explicat de Institutul de Statistică. S-a înregistrat o scădere în sectorul primar: agricultură și pescuit. De asemenea, în industrie și în sectorul serviciilor s-a înregistrat o ușoară creștere. În plus, s-a înregistrat și o scădere a cererii interne: adică gospodăriile și întreprinderile italiene au cheltuit mai puțin. O consecință probabil și a ratei ridicate a inflației și a creșterii dobânzilor la creditele ipotecare 

 

Inflația la 6%, înregistrată ultima dată în aprilie 2022


Rata crește ușor în iulie față de luna precedentă (+0,1%), dar cursul prețurilor încetinește și mai mult față de anul trecut. În iulie 2023, acestea erau cu 6% mai mari decât în 2022, în timp ce în iunie 2023 această cifră era de 6,4%. 

Scăderea se datorează scăderii prețurilor la transport, energie și parțial și alimente procesate. Nu înseamnă că acestea costă mai puțin decât înainte, ci că costul lor a crescut mai lent. În schimb, prețurile alimentelor neprocesate  s-au accelerat.

Inflația de bază a scăzut de la 5,6% la 5,2%, un indicator bun că declinul este probabil să continue și în lunile următoare. De asemenea, inflația coșului de cumpărături a scăzut ușor, ajungând la 10,4%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel