Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Peste jumătate dintre copiii români îşi doresc să plece din ţară şi să se stabilească peste graniţe (studiu Salvaţi Copiii)
WhatsApp
Peste jumătate dintre copiii români îşi doresc să plece din ţară şi să se stabilească peste graniţe, arată un raport privind starea copiilor din România, publicat de organizaţia "Salvaţi Copiii". 

Datele atrag atenţia asupra fenomenului abandonului şcolar, asupra numărului mare de copii români care nu se află în îngrijirea directă a părinţilor şi amintesc faptul că România conduce la nivel european în clasamentul privind mamele minore.

Sărăcia este fenomenul care îi afectează pe mulţi dintre copii, iar privind ceea ce specialiştii numesc bunăstarea emoţională, statisticile arată că minorii nu sunt feriţi de anxietate şi depresie.

Studiul Salvaţi Copiii mai arată că aproape un sfert dintre copiii români care au acum vârste de până la 17 ani au avut sau au un părinte plecat la muncă în străinătate, iar o treime dintre ei declară că nu au fost de acord cu plecarea celor dragi la muncă peste graniţe, potrivit Rador.

Copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate



Aproape un sfert dintre copiii români care au acum vârste între 0-17 ani împliniţi au avut sau au un părinte plecat la muncă în străinătate, arată datele unui studiu naţional complex realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii România.

Aproape o treime dintre copiii care au fost întrebaţi (31%) declară că nu au fost de acord cu plecarea părintelui (părinţilor) la muncă în străinătate. În medie, mama pleacă prima dată la vârsta de 6 ani şi 11 luni a copilului; a fost plecată, în medie, 3,2 ani din cei 4,5 în care copilul s-a confruntat cu migraţia mamei şi dintre mamele plecate să muncească în străinătate, 58% se întorc în ţară o dată pe an, relevă ancheta.

Experienţa migraţiei este similară în urban şi în rural: 61,5% dintre copiii ai căror părinţi au fost vreodată plecaţi în străinătate au sau au avut doar tatăl plecat (aproximativ 587.000 de copii), 20,4% au sau au avut doar mama plecată (aproximativ 194.000 de copii), iar 18,1% au avut plecaţi ambii părinţi (aproximativ 173.000 de copii). Prin raportare la volumul de referinţă utilizat în eşantionare, respectiv 3.896.943 de copii, rezultă că aproape un milion de copii, respectiv 954.000 de copii au sau au avut experienţa plecării unuia dintre părinţi pe parcursul copilăriei, până la data studiului.

Date relevante, care arată dimensiunea fenomenului copiilor rămaşi în ţară, în urma migraţiei economice a părinţilor:

- 13,8% dintre copii au avut în ultimul an cel puţin unul dintre părinţi plecat la muncă în străinătate.

Prin extrapolare la populaţia de copii de referinţă (3.896.943), estimăm un volum de aproximativ 536.000 de copii care în ultimul an (iunie 2021-iunie 2022) au avut cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate.

Unde sunt plecați cei mai mulți părinți români



- Conform estimărilor, per total 184.000 de copii sunt total lipsiţi de îngrijirea directă a părinţilor, având fie ambii părinţi, fie părintele unic susţinător al familiei plecat la muncă în străinătate (iunie 2021-iunie 2022).

- Italia (21%), Spania (17%) şi Austria (12%) sunt primele trei destinaţii de migraţie pentru muncă în cazul femeilor. În cazul bărbaţilor, acestea sunt Germania (24%), Italia (22%) şi UK (14%).

- Majoritatea copiilor vorbesc cu părintele plecat zilnic. Remarcăm faptul că 20% dintre adolescenţii (15-17 ani) care au un părinte plecat la muncă în străinătate (unul din cinci) vorbeşte cu el o dată pe săptămână sau mai rar.

- În medie, copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate merg semnificativ mai puţin la medic (2,2 ori pe an) decât copiii care nu se află în această situaţie (2,5 ori pe an), deşi nevoile medicale în cele două categorii nu sunt semnificativ diferite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel