Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Peste 700.000 de români lucrează în construcţii în Europa și doar 400.000 în România
WhatsApp
Peste 700.000 de români lucrează în domeniul construcțiilor în țările din Europa, în comparație cu doar 400.000 de lucrători în România. 

În România sunt peste 400.000 de lucrători în construcţii, în timp ce în Europa sunt peste 700.000 de români care activează în acest domeniu, a afirmat, marţi, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), Cristian Erbaşu.

"Noi reprezentăm Federaţia şi interesele dezvoltatorilor imobiliari în Federaţia Europeană şi a constructorilor. Suntem câteodată în situaţia când sunt interese divergente. Constructorii dau faliment acum din alte două situaţii: n-au oameni şi semnează contracte pe care nu le pot duce la finalizare. N-au de unde. Noi învârtim aceeaşi oameni. Şi al doilea lucru, o altă problemă majoră, vizavi de finanţare. În România sunt peste 400.000 de lucrători în construcţii, dar în Europa sunt peste 700.000 de români care lucrează în construcţii. Gândiţi-vă dacă se dă drumul la reconstrucţia Ucrainei, ce se va întâmpla", a afirmat Cristian Erbaşu, la conferinţa "Cum (NU) construim în România. Soluţii la provocările momentului'', organizată de DC Media Group.

Totodată, preşedintele FPSC a menţionat că, anul viitor, va solicita câteva dezbateri serioase, în numele constructorilor.

"Colegilor de la investiţii private le aduc aminte un singur lucru: n-au cultivat, au stors tot ce au putut din constructor, n-au cultivat dezvoltarea acestei bresle, din dorinţa de a face profit. Şi eu sunt investitor, să ştiţi, şi vă dau doar trei cifre: în România, ceea ce se construieşte cu 700 de euro, de vreun an-doi pentru că înainte să construia cu 500 de euro, în Polonia se construieşte cu 1.200 - 1.300 euro, iar în Belgia se construieşte cu 2.500 euro. Acelaşi lucru, spaţiu locativ, se vinde în România 1.000, 1.200, 1.500 euro, în Polonia cu 2.500 euro, în Belgia cu 5.000 - 6.000 euro. Nu sunt în centrul oraşelor mari, mai pe la margine. Vă spun acum profiturile. Profiturile medii, în România, sunt undeva spre 40%, scad deja spre 30%, în Polonia sunt în jur de 20%, în Polonia sunt în jur de 20%, iar în Belgia 12%. Deci lucrurile sunt invers. Deci, să nu ne surprindă faptul că lucrurile nu merg bine, n-au o direcţie sănătoasă", a mai spus preşedintele FPSC, potrivit Agerpres.

Românii nu mai merg în Spania sau Italia. S-au schimbat preferințele: Țările aflate în top

 

Românii nu mai merg în Spania sau Italia, ci aleg vestul şi nordul Europei. Acolo, spun cei de la firmele de recrutare, salariile sunt mai mari, iar condiţiile de lucru mai avantajoase.

Alexandru este lăcătuş. Și-a lăsat locul de muncă din Italia si, de mai bine de o lună, s-a angajat în Olanda. "În Italia se pornește undeva de la 8 euro pe oră și se ajunge la 11-12, în condițiile în care ești un om bun, calificat. Aici un om bun, calificat ajunge undeva la 15-16 euro. Deci vorbim de o diferență de un 4-5 euro pe oră”", spune el pentru Știrile Pro TV.

Și Răzvan s-a reorientat, după ce a tot lucrat în Italia, Grecia și Spania: „Acum lucrez în Olanda la ardei gras. E plătit bine, îmi place ce fac. Un lucru mai bănos un pic”.

Companiile de recrutare din străinătate au înregistrat în ultima vreme o creştere de peste 20% a cererilor venite din partea românilor. „Am observat o creștere a aplicațiilor pe care le avem. Suntem în căutarea sudorilor, lăcătușilor. Salariul minim ar ajunge pe la 1.400 de euro după toate cheltuielile, chirie, cazare și maximul până în 2.800-3.000 de euro net”, spune Lucian Marchevici, consultant recrutări, conform sursei citate.

Citește aici continuarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel