Pentru Boris Beuret, președintele Asociației producătorilor de lactate, această inversare este „rezultatul unei liberalizări a sectorului lactatelor care este mult mai puternică decât la cereale sau carne”, explică el pentru presa cotidianul BFM Buisness.
Mulți producători de lapte au activitatea din cauza scăderii continue a prețurilor. Concret, fermele de lapte scad de două ori mai repede decât alte zone agricole, prețul laptelui nu acoperă costurile de producție. „Dacă nu facem nimic, vom ajunge să fim nevoiți să importăm lapte”, continuă Boris Beuret.
Aceasta ar fi o premieră și în Elveția, „o aberație economică, socială și ecologică”, potrivit lui Boris Beuret. De la această liberalizare, cererea de brânzeturi locale a scăzut treptat: cota lor de piață a scăzut cu 12% din 2007, în timp ce consumul total a crescut cu 10% în aceeași perioadă în favoarea brânzeturilor străine.
Sectorul solicită acum măsuri care să garanteze că Elveția, cunoscută în întreaga lume pentru bânza Gruyère sau cașcavalul Emmenta, să poate continua să producă pentru propria populație.
Cu toate acestea, exporturile de brânză elvețiană au de suferit. „A fost deja o mică frână în 2022, dar acolo, observăm o scădere de 10 până la 15% a exporturilor, nu este nimic la scara noastră”, a explicat Philippe Bardet, directorul Interprofessionului La Gruyere.
Sectorul a suferit și o înfrângere, deoarece Emmental nu este neapărat o brânză elvețiană. Curtea Europeană de Justiție (CJUE) a respins recursul interprofesiei Emmentaler Elveția. Acesta din urmă dorea să protejeze termenul „Emmentaler” ca marcă, pe care Oficiul European pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) o refuzase. Consumul de brânză în Elveția a fost în medie de 22,9 kg pe locuitor în 2022.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News