„Suntem profund mişcaţi de trecerea la Domnul a regretatei Regine Elisabeta a II-a, mama iubită a Majestăţii Voastre şi Suveran al Regatului Unit şi al Commonwealth-ului, în ziua de 8 septembrie 2022, în care sărbătorim, în Biserica Ortodoxă, Naşterea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi Pururea Fecioarei Maria. Cunoaştem legătura apropiată pe care Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a avut-o cu Familia Regală a Românei, în special cu fostul Rege Mihai al României, pe care l-a apreciat atât de mult”, se arată în mesajul transmis de Întâistătătorul BOR Regelui Charles al III-lea.
Patriarhul aminteşte că, „în acelaşi timp, Majestatea Sa a fost un prieten constant al poporului român şi, în special, al Bisericii Ortodoxe Române, în strădania de a trece prin vremurile grele ale dictaturii comuniste”.
Regina Elisabeta a Marii Britanii a murit. E oficial
„În cele din urmă, dar nu în ultimul rând, Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a rămas în conştiinţa noastră ca o susţinătoare constantă a românilor care s-au stabilit în Regatul Unit şi, în general, a României, fiind inspirată de manifestarea statornică de iubire şi apreciere a Majestăţii Voastre pentru ţara şi poporul nostru. În aceste momente de mare întristare şi durere pentru Familia Regală Britanică şi pentru Majestatea Voastră, personal, ne rugăm ca sufletul nobil al Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a să se odihnească în pacea, lumina şi iubirea Preasfintei Treimi. Veşnica ei pomenire din neam în neam!”, a transmis Patriarhul Daniel.
Regina Elisabeta a II-a a murit joi la vârsta de 96 de ani, în Castelul Balmoral din Scoţia. Fiul său, prinţul Charles, i-a succedat automat la tron.
Vezi și
Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, a murit. Tronul a revenit imediat moștenitorului Charles.
În momentul în care Regina a murit, tronul a trecut imediat și fără ceremonie moștenitorului, Charles, fostul Prinț de Wales.
Dar există o serie de pași care vor trebui să fie parcurși pentru a fi încoronat rege.
Una dintre primele sale decizii este să decidă dacă va domni sub numele de Charles al III-lea sau va alege alt nume.
De exemplu, prenumele bunicului său George al VI-lea era Albert, dar el a domnit folosind unul dintre numele de mijloc. Charles va putea alege oricare dintre cele patru nume ale sale - Charles Philip Arthur George.
Nu este singurul care se confruntă cu o schimbare a titlului nobiliar.
Deși este moștenitorul tronului, prințul William nu va deveni automat prinț de Wales. Cu toate acestea, moștenește imediat celălalt titlu al tatălui său, Duce de Cornwall. Soția sa Catherine va fi cunoscută drept Ducesa de Cornwall.
Va exista și un nou titlu nobiliar pentru soția lui Charles, al cărei titlu complet va fi Queen Consort - consort este termenul folosit pentru soțul monarhului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News