Există multe variante de paste alla carbonara, toate fiind foarte delicioase și suculente, cum ar fi cele cu dovlecei, cârnați și mazăre sau anghinare.
Formatul ideal de paste pentru a face carbonara este spaghetele, dar și vermicelli mai mari sau bucatini (care au o gaură în mijloc) sunt la fel de delicioase. Pastele ideale pentru acest sos sunt, în orice caz, pastele lungi: încercați și spaghetti alla chitarra, a căror secțiune nu este rotundă, ci pătrată.
- 180 g bacon tăiat în felii groase sau pancetta (italienii o fac cu guanciale - gușă de porc)
- 200 g spaghete
- 3 gălbenușuri mari
- sare și piper după gust
- brânză pecorino rasă, după gust (poți înlocui cu parmezan)
Vezi și: Crema catalana, rețeta originală. Oricine gustă acest desert exclamă negreșit „Oleeeee!”
Pentru a pregăti rețeta tradițională de paste carbonara, mai întâi punem spaghetele în apă clocotită cu sare și le fierbem.
Tăiem șunculița în bucăți, fără a îndepărta grăsimea.
Într-o tigaie, se prăjesc bucățile de carne (fără a adăuga ulei) până când devin ușor crocante (dar nu se ard) și se dau deoparte.
Se bat gălbenușurile de ou într-un castron, se adaugă mult piper, 2 sau 3 linguri de brânză pecorino rasă și un praf de sare.
Scurgeți pastele (păstrati deoparte puțină apă pentru a le amesteca mai bine, dacă este necesar), turnați-le în castron, amestecând continuu și adăugând baconul cu grăsimea lăsată în tigaie.
La final, radem brânză pecorino din abundență și suntem gata de servire.
Citește și: Clătite cu Nutella. O rețetă cu dichis pe care o vei repeta tot timpul
Aceste paste carbonara ies mai "light" dacă înlocuiești guanciale cu pancetta, care este mai puțin grasă.
De asemenea, orice tip de carne ai alege, folosiți o tigaie antiaderentă și nu adăuga ulei.
Nu uitați că ouăle bătute nu trebuie adăugate în paste cât timp acestea sunt încă pe foc: în acest caz, ouăle s-ar găti și ați obține un fel de omletă.
Rețeta originală pentru carbonara nu include folosirea de smântână, care este însă folosită de mulți ca o variantă pentru a adăuga cremozitate.
Este suficient să amestecați gălbenușurile și brânza pecorino pentru a obține cremozitatea potrivită: pastele carbonara fără smântână vor avea mai puține calorii.
O altă variantă prevede folosirea a jumătate de cantitate de parmezan și o jumătate de cantitate de pecorino.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News