Ingrediente:
Pentru aluat:
300 g făină albă
180 ml lapte
40 g zahăr pudră
60 g unt
2 gălbenușuri
12 g drojdie proaspătă
1 plic zahăr vanilat
coajă rasă de la jumătate de lămâie
sare
Pentru umplutură:
300 g brânză de vaci
100 g zahăr
100 g stafide
50 g smântână
30 g griș
3 ouă
1 plic zahăr vanilat
coajă rasă de la o lămâie
sare
Dizolvăm drojdia în puțin lapte călduț și puneți deoparte pentru câteva minute. Într-un bol de mixer răsturnați restul de lapte, zahărul pudră, zahărul vanilat, coaja de lămâie, gălbenușurile și amestecul de drojdie. Amestecați cu mixerul preț de câteva minute apoi puneți untul de la temperatura camerei și mai amestecați puțin. Adăugați făina și mixați până devine aluatul moale. Puneți la crescut preț de o oră într-un loc călduț.
Între timp pregătiți umplutura. Alegeți o brânză de vaci grasă și bine scursă și puneți-o într-un castron. Peste ea adăugați smântâna, ouăle, zahărul, coaja de lămâie, stafidele, grișul și un vârf de cuțit de sare. Amestecați și puneți deoparte.
După ce aluatul a crescut, împărțiți-l în trei părți: o parte pentru bază, o parte pentru bordură și o parte pentru crucea de deasupra.
Partea de bază întindeți-o în funcție de ce tavă aveți pentru copt, partea de bordură o faceți cu șnururi răsucite, iar partea de cruce modelați-o cu șnururi.
Puneți hârtie de copt într-o tavă, puneți baza care să urce pe pereții tăvii aproximativ 2cm, montați bordura împletită, turnați umplutura de brânză și deasupra așezați crucea.
Cu un ou bătut ungeți marginea și crucea și băgați-o în cuptor la 170 grade preț de 50 minute
Poftă bună și Sărbători fericite!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News