Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Paşaport COVID. Care va fi valabilitatea documentului pentru cei vaccinați, testați sau trecuți prin boală
WhatsApp
OUG care reglementează modul de eliberare, verificare şi certificare pentru Certificatul digital COVID, care intră în vigoare de la 1 iulie şi are rolul de a asigura libera circulaţie în interiorul UE pentru persoanele vaccinate anti-COVID, imunizate în urma îmbolnăvirii sau testate şi ieştite negativ la SARS-CoV-2 a fost lansat în dezbatere publică pe portalul Secretariatului General al Guvernului de către Ministerul Sănătăţii.
Sistemul UE de verificare a certificatelor COVID a fost lansat azi

Certificatul va putea fi descărcat de la 1 iulie de pe platforma pusă la punct de STS şi ca va fi disponibilă la adresa: certificat-covid.gov.ro, se arată în proiectul de act normativ.   

Conform proiectului de act normativ Certificatele digitale COVID vor avea o valabilitate diferită:   

-Certificat de testare: valabile 24 sau 72 de ore de la efectuarea testului pentru Sars-Cov-2, în funcţie de tipuld e test efectuat  

-Certificat de vindecare: pentru persoanele care au trecut prin boală, sunt valabile 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru Sars-Cov-2, înregistrat în platforma informatică Corona-forms  

-Certificat de vaccinare: pentru persoanele vaccinate: până la 30 iunie 2022  

Certificatele vor fi emise în format digital, cu posibilitatea de a fi afişate pe smartphone, însă vor putea fi prezentate şi în formă tipărită. Acestea vor include un cod QR care va conţine o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea şi validitatea documentului.

Semnătura digitală aparţine emitentului, astfel încât cetăţenii nu vor avea nevoie de o semnătură digitală. Acest certificat va reprezenta o dovadă a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obţinut un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma unei infecţii. Un cod QR unic le va permite cetăţenilor şi autorităţilor să aibă certitudinea că certificatele sunt autentice. În timpul acestui proces nu se schimbă şi nu se păstrează date cu caracter personal.   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel