Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Parchetul European condus de Kovesi face primele percheziții într-un dosar ce privește direct România. Fraudă de 3 milioane de euro din fonduri UE
WhatsApp
Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, a făcut primele percheziții într-un dosar de fraudă și spălare de bani ce privește direct România. În dosarul instrumentat de DNA și dat mai departe către EPPO, prejudiciul este estimat la peste 3 milioane de euro. 

Zece locații din regiunile București, Ilfov și Giurgiu din România au fost percheziționate astăzi, 28 aprilie 2022, la cererea Parchetului European (EPPO). Perchezițiile au fost efectuate în cadrul unei anchete în curs de desfășurare privind o presupusă fraudă privind fonduri europene de peste 3 milioane de euro, cu legături în Cipru, Portugalia și Spania.

Se suspectează, în acest caz, că beneficiarul unui proiect finanțat din fonduri europene a obținut în mod ilegal fonduri în valoare de 3.073.646,35 EUR (14.440.459,60 RON, fonduri nerambursabile) în perioada septembrie 2018 - ianuarie 2020, în urma utilizării de documente și declarații false și inexacte.

Schema de fraudă cu ajutorul firmelor din trei țări

 

După obținerea pe nedrept a fondurilor, beneficiarul este suspectat că le-a transferat pentru a ascunde originea ilicită a acestora și pentru a ascunde frauda. Schema de fraudă a avut o dimensiune transfrontalieră, deoarece beneficiarul a utilizat, prin intermediari, societăți cu sediul în Spania, Portugalia și Cipru, potrivit comunicatului EPPO.

În urma finalizării perchezițiilor, șase persoane au fost conduse la Biroul EPPO București pentru a fi informate cu privire la acuzații și pentru a efectua audieri. EPPO se află în prezent în proces de identificare a banilor, bunurilor și activelor care urmează să fie înghețate la valoarea prejudiciilor.

Perchezițiile au fost efectuate cu sprijinul polițiștilor din cadrul structurii de sprijin a procurorilor europeni delegați în cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), al polițiștilor din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și al ofițerilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române.

Procurorul european delegat în România a beneficiat de sprijinul procurorilor europeni delegați din Spania, Portugalia și Cipru, care au efectuat măsuri de investigație în jurisdicțiile lor, în cadrul mecanismului de cooperare prevăzut de Regulamentul EPPO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel