Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Papa le mulţumeşte jurnaliştilor pentru că au contribuit la dezvăluirea scandalurilor sexuale din cadrul bisericii
WhatsApp
Papa Francisc le-a mulţumit sâmbătă jurnaliştilor pentru că au contribuit la dezvăluirea scandalurilor de abuz sexual pe care Biserica Romano Catolică a încercat iniţial să le acopere, relatează Reuters.

Papa a elogiat ceea ce a numit "misiunea" jurnalismului şi a spus că este vital pentru reporteri să iasă din redacţiile lor şi să descopere ce se întâmplă în lumea exterioară pentru a putea contracara dezinformarea întâlnită adesea în mediul online.

"Vă mulţumesc pentru ceea ce ne spuneţi despre ceea ce este greşit în Biserică, pentru că ne ajutaţi să nu trecem lucrurile sub tăcere şi pentru că aţi dat o voce victimelor abuzurilor", a spus papa.

Francisc a făcut aceste afirmaţii la o ceremonie de omagiere a doi corespondenţi veterani - Philip Pullella de la Reuters şi Valentina Alazraki de la Noticieros Televisa din Mexic - pentru lunga lor carieră profesională în care au acoperit activităţile Vaticanului.

Un prim scandal de abuz sexual a ajuns pe primele pagini ale ziarelor în 2002, când cotidianul american The Boston Globe a scris o serie de articole care expuneau un tipar de abuz al minorilor de către clerici şi o cultură larg răspândită de tăinuire în cadrul bisericii.

Papa, mulțumiri jurnaliștilor pentru dezvăluirea scandalurilor sexuale



De atunci, scandalurile au zguduit biserica în nenumărate ţări, cel mai recent în Franţa, unde o investigaţie majoră a descoperit în octombrie că clerici francezi au abuzat peste 200.000 de copii în ultimii 70 de ani.

Criticii l-au acuzat pe Francisc că răspunde prea lent la aceste scandaluri după ce a devenit pontif în 2013 şi că a acordat mai multă greutate afirmaţiilor clericilor decât celor ale victimelor abuzurilor.

În 2018 el a încercat să abordeze aceste greşeli ale trecutului, recunoscând public că a greşit în privinţa unui caz din Chile şi angajându-se ca biserica să nu mai încerce niciodată să acopere astfel de abuzuri. În 2019, el a făcut apel la o "luptă totală" împotriva unei infracţiuni "care ar trebui să fie ştearsă de pe faţa pământului".

Francisc a mai spus sâmbătă că jurnaliştii au misiunea "de a explica lumea, de a o face mai puţin obscură, de a-i face pe cei care trăiesc în ea să se teamă mai puţin".

Pentru a face acest lucru, Suveranul Pontif a spus că reporterii "trebuie să scape tiraniei" dorinţei de a fi mereu online. "Nu toţi pot fi curajoşi pe e-mail, la telefon sau pe ecran", a spus el, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel