Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Papa Francisc, sfat pentru români: Să-și hrănească rădăcinile pentru a transmite credința
WhatsApp
Papa Francisc s-a adresat joi, 19 mai, membrilor Colegiului Pontifical Român din Roma, numit "Pio Romeno", cu ocazia împlinirii a 85 de ani de la înființarea acestuia. El i-a îndemnat să hrănească rădăcinile credinței, să se ferească de mediocritate și să respire universalitatea catolicismului.
Papa organizează un prânz pentru săracii și persoanele fără adăpost din Roma

Joi, 19 mai 2022, papa Francisc a primit în audiență comunitatea Colegiului Pontifical ”Pio Romeno” din Roma, condusă de rectorul acestuia, pr. Gabriel Buboi. Înființat în urmă cu 85 de ani, Colegiul a primit în decursul timpului studenții Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, pentru perioada studiilor la diferite universități din Urbe.

Papa și-a început discursul amintind de vizita sa din iunie 2019, în urmă cu trei ani, la Blaj, în Transilvania (România), când a beatificat șapte episcopi martiri ai comunismului, în timpul unei divine liturghii. La acea vreme, el a încurajat rezistența "la noile ideologii care încearcă să se impună și să dezrădăcineze oamenii, uneori pe ascuns, din tradițiile lor religioase și culturale".

"Voi, aici, la Roma, în orașul care păstrează mărturia lui Petru, Paul și a multor alți martiri, puteți să vă redescoperiți rădăcinile într-un mod împlinitor, prin studiu și meditație", le-a spus Francisc preoților și seminariștilor de la Colegiul Pio Romeno.

Papa Francisc, sfat pentru români: Să-și hrănească rădăcinile pentru a transmite credința

 

Din Sala Consistoriului din Palatul Apostolic, Papa și-a ilustrat punctul de vedere cu un exemplu istoric. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când Biserica Greco-Catolică din România nu mai avea niciun episcop activ, deoarece aceștia fuseseră uciși sau întemnițați, episcopul Ioan Ploscaru de Lugoj, care a fost închis timp de cincisprezece ani, scria în jurnalul său: "Preoții și episcopii Bisericii Greco-Catolice au considerat această perioadă ca fiind cea mai prețioasă a existenței lor. Este un har să poți oferi lui Dumnezeu suferințele tale și mărturia credinței tale, chiar cu prețul vieții tale".

Cei care își dau viața pentru Evanghelie gândesc astfel, îmbrățișează răspunsul lui Dumnezeu la răul din lume, a răspuns Papa. "Ei se dăruiesc, imită iubirea blândă și gratuită a Domnului Isus, care se oferă pe sine pentru cei apropiați și cei îndepărtați. Aceasta este sursa care a permis rădăcinilor să se altoiască în pământ, să devină puternice și să dea roade. Iar voi sunteți acest fruct", a insistat el, pledând pentru importanța "hrănirii rădăcinilor", deoarece fără ele "orice tradiție religioasă își pierde rodnicia".

"Este un har să poți oferi lui Dumnezeu suferințele tale și mărturia credinței tale"


Și Pontiful demonstrează acest lucru, folosind metafora copacului: "De fapt, se produce un proces periculos: cu cât trece timpul, se concentrează tot mai mult asupra propriei persoane, asupra propriei apartenențe, pierzând dinamismul originilor sale. Ne concentrăm atunci asupra aspectelor instituționale, externe, asupra apărării propriului grup, a istoriei și privilegiilor, pierzând, poate fără să ne dăm seama, gustul darului. Pentru a continua metafora, este ca și cum ne-am opri să privim trunchiul, ramurile și frunzele, uitând că totul este susținut de rădăcini. Dar numai dacă rădăcinile sunt bine udate, copacul continuă să crească frumos, altfel se îndoaie pe el însuși și moare".

"Numai dacă rădăcinile sunt bine udate, copacul continuă să crească"

 

Acest lucru se întâmplă atunci când cineva se complace și este infectat cu virusul mondenității spirituale, a remarcat el, avertizând împotriva "ofilirii într-o viață mediocră, autoreferențială, făcută din carierism, escaladare, căutarea satisfacției personale și a plăcerilor ușoare", potrivit Vatican News.

Succesorul lui Petru i-a îndemnat astfel pe preoții români aflați la Roma să își aprofundeze rădăcinile, reflectând asupra modului de actualizare a acestora, astfel încât slujirea lor să nu fie "o repetare sterilă a trecutului sau o menținere a prezentului", ci să fie rodnică în Evanghelie.

După rădăcini, Papa i-a invitat să nu uităm de "pământ". "Cel care a fost cultivat de bunicii voștri, de părinții voștri, de poporul sfânt al lui Dumnezeu. În timp ce vă pregătiți să transmiteți credința, gândiți-vă la ei și amintiți-vă că Evanghelia nu se proclamă cu cuvinte complicate, ci în limba oamenilor, așa cum ne-a învățat Isus, Înțelepciunea întrupată. Potrivit lui Francisc, solul bun este și "ceea ce te face să atingi carnea lui Cristos, prezentă în cei săraci, bolnavi, suferinzi, mici și simpli, în cei care suferă și în care Isus este prezent". De exemplu, a spus Sfântul Părinte, numeroșii refugiați din Ucraina vecină pe care România îi primește și îi ajută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel