În timpul discursului, Pontiful adresează un apel ferm și emoționant către gruparea Hamas pentru "eliberarea imediată a ostaticilor" și reafirmă dreptul Israelului de a se apăra în fața atacurilor teroriste.
"Eliberați imediat ostaticii. Israelul are dreptul de a se apăra de atac", spune el.
Tocmai la sfârșitul audienței generale de miercuri, adresându-se în italiană miilor de credincioși din Piața Sfântul Petru, Bergoglio face o cerere difuzată de presa de la Vatican (și tradusă în arabă) în speranța că va face breșă în rândul celor care au atacat Israelul. Cuvintele sale se referă la durerea pe care a simțit-o personal văzând atâția israelieni masacrați în casele lor. Cu toate acestea, el a vorbit, de asemenea, despre temerile sale pentru acei civili palestinieni prizonieri în Gaza, aflați în prezent sub un bombardament intens.
"Continui să urmăresc cu o îngrijorare dureroasă ceea ce se întâmplă în Palestina: sunt atât de mulți oameni uciși și, de asemenea, răniți. Mă rog pentru acele familii care au văzut cum o zi de sărbătoare s-a transformat într-o zi de doliu și cer eliberarea imediată a ostaticilor. Și dreptul celor atacați de a se apăra, dar sunt foarte îngrijorat de asediul total al palestinienilor din Gaza, unde au existat multe victime nevinovate.
Terorismul și extremismul nu ajută la găsirea unei soluții la conflictul dintre israelieni și palestinieni, ci alimentează ura, violența și răzbunarea și nu fac decât să se facă reciproc să sufere. Orientul Mijlociu nu are nevoie de război, ci de pace, o pace construită pe justiție prin dialog și pe curajul fraternității".
În limba arabă, însă, tot în timpul audienței generale, Francisc a făcut un al doilea apel la capacitatea de a ierta.
"Iertarea este necesară pentru a rămâne creștini. Ea vindecă din orice rană și ne ajută să îi iubim pe toți. Fie ca Dumnezeu să ne protejeze mereu de orice rău". Bergoglio urmărește evenimentele din Țara Sfântă informându-se direct de la cei din Ierusalim sau Betleem, cum ar fi parohul din Gaza, un preot argentinian care conduce o comunitate parohială minusculă de puțin peste o sută de persoane.
Părintele Gabriel Romanelli a relatat că a primit mai multe comunicări din partea suveranului pontif, care chiar a lipsit ieri de la o parte a sinodului pentru a rămâne la Santa Marta pentru a lucra și a îndeplini, în măsura în care poate, rolul de facilitator și de dialog, în contact cu diferite guverne, pentru a putea ajuta la realizarea unui coridor umanitar pentru civilii din Gaza.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News