Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Panettone, deliciosul cozonac italian, nelipsit și de pe mesele românilor: Nu îl mai cumpăra din supermarket! Iată rețeta simplă și dietetică
WhatsApp
Panettone, deliciosul cozonac italian, a devenit nelipsit și de pe mesele românilor. În perioada sărbătorilor, supermarketurile se întrec în oferte și sortimente! Dar poți face acest delicios preparat și la tine acasă. Iată o rețetă simplă și dietetică.
Panettone, deliciosul cozonac italian, nelipsit și de pe mesele românilor: Nu îl mai cumpăra din supermarket! Iată rețeta simplă și dietetică

După cum vedeți, cu foarte puțin efort, puteți face o prăjitură impresionantă, pe care nimeni nu-și va putea imagina că ați făcut-o voi. Așadar, dacă vreți să se știe, trebuie să o spuneți, altfel puteți oricând să-i faceți pe oaspeții voștri să creadă că ați comandat acest panettone de la o brutărie, special pentru ei, dacă credeți că aceasta este cea mai bună soluție.

Porții: 1 kg de tort panettone

Realizat în: câteva minute

Temperatura de coacere: 170 grade

Timp de gătire: 45 minute

Timp de repaus: câteva ore

 

Unelte: 

o formă de panettone
un bol
o lingură
 

Ingrediente


90 g chipsuri de ciocolată
2 ouă medii
9 g drojdie de bere, uscată
210 ml lapte semidegresat
490 g făină de grau (făină de manitoba)
90 g de unt moale
110 g zahăr
fructe confiate după gust
câteva lingurițe de stafide
coaja rasă de la o portocală organică

 

Panettone, rețeta simplă și dietetică ps cu pas

 


Se frământă untul, tăiat mărunt, cu zahărul. Adăugați ouăle bătute în amestecul cremos și la final adăugați laptele, în care ați dizolvat drojdia la foc mic. Se adaugă coaja rasă de citrice și făina presărată. Adăugați fructele confiate și stafidele, care au fost înmuiate în apă și stoarse, la amestecul uniform. Frământați aluatul cu mâna pentru a obține un amestec omogen pe care îl veți lăsa să crească, acoperit cu folie alimentară, timp de 4 ore.

După acest timp, se transferă aluatul pe o planșetă de patiserie ușor presărată cu făină și se frământă câteva momente înainte de a-l modela într-o minge pe care o veți pune în forma de panettone și o veți lăsa să crească la temperatura camerei pentru încă 2 ore. După ce aluatul a crescut, coaceți-l la 170° timp de 45 de minute. Dacă este necesar, acoperiți suprafața prăjiturii cu o folie de aluminiu pentru a preveni ca aceasta să se întunece prea mult în timpul coacerii.

Este foarte probabil ca panettone și pandoro, împreună cu toate celelalte delicatese ale sezonului, să ne facă să creștem caloriile în timpul sărbătorilor. Dacă exagerezi, consecințele sunt ușor de prevăzut. Cu toate acestea, experții subliniază că nu este important doar ce mănânci pentru a te menține în linie sau pentru a slăbi, ci și când mănânci. Dacă reușim să folosim acest mic truc în perioada sărbătorilor, putem evita să luăm câteva kilograme în plus, ceea ce se întâmplă de obicei de Crăciun.

 
Panettone: cum să mănânci deliciosul cozonac italian, pentru a evita creșterea în greutate?

 


Există mai multe aspecte în ceea ce privește întrebarea dacă panettone-ul îngrașă sau nu. Dacă ne limităm la aspectul pur caloric, o felie de 100 de grame de panettone tradițional furnizează în jur de 350-360 Kcal, în principal grăsimi și zahăr. Caloriile sunt de 400 dacă preferăm pandoro. Cu toate acestea, trebuie luați în considerare și alți factori, astfel încât numai un medic, un nutriționist, poate face o evaluare globală potrivită pentru fiecare caz în parte.

Ceea ce este sigur e  că versiunea comercială a acestei prăjituri, care în rețeta sa originală necesită ingrediente simple, cum ar fi făină, zahăr, unt, ouă, drojdie, stafide și coajă de citrice confiate, ca produs industrial pe scară largă, pentru a satisface gusturile tuturor, nu se zgârcește la zahăr sau la o mare varietate de umpluturi, cum ar fi ciocolată, fistic, cremă de limoncello și așa mai departe. Putem citi cu atenție etichetele pentru a le alege pe cele cu cele mai puține grăsimi și umpluturi cu zahăr.

Greșeala care se face deseori, subliniază nutriționiștii, este de a mânca resturile de panettone sau pandoro la micul dejun sau ca o gustare. În astfel de cazuri, este adevărat că panettone-ul îngrașă. Și cu atât mai mult dacă o mâncăm în timpul sărbătorilor în fiecare zi. Acest sentiment de balonare și greutate se va traduce inevitabil în kilograme în plus pe cântar. Cu toate acestea, nu trebuie să ne învinovățim, dacă îl mâncăm la sfârșitul mesei, pentru că mâncarea este și o bucurie și astfel, dacă este consumată cu o ocazie specială, cum ar fi Crăciunul, cu siguranță nu va compromite rezultatele pe care le-am obținut cu o dietă echilibrată.

Fiind o masă grasă și calorică, nutriționiștii sugerează să consumăm panettone sau pandoro la sfârșitul unei mese, bazate pe alimente bogate în fibre, cum ar fi legumele, care ne fac să absorbim mai puține grăsimi, și proteine, deoarece astfel putem evita creșterea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, ar fi bine să reducem carbohidrații, în special pastele și pâinea. În restul zilei, experții spun că ar trebui limitat consumul de grăsimi. De exemplu, dacă la prânz încheiem cu o felie de panettone sau pandoro, în funcție de gust, la micul dejun să rămânem ușori, ceea ce putem face cu un iaurt cu conținut scăzut de grăsimi și un fruct la alegere. Ca o gustare pentru a potoli foamea după-amiaza, optați pentru o salată de fructe. Produsele care conțin uleiuri precum cele de palmier, nucă de cocos și rapiță trebuie evitate. Sunt preferabile produsele cu unt sau unt de cacao. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Lifestyle Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel