Astăzi vă vom prezenta rețeta pandișpanului marmorat fără unt întrucât consumul frecvent și ridicat al acestui ingredient este legat de creșterea colesterolului din sânge și hipertensiunea arterială, printre alte boli cronice netransmisibile. Din acest motiv, este indicat să îl evitați sau să îl înlocuiți cu alte tipuri de grăsimi, precum uleiurile vegetale, în special uleiul de floarea soarelui, porumb sau măsline, ale căror niveluri de grăsimi nesaturate sunt ridicate. Spre deosebire de cele menționate mai sus, aceștia sunt protectori pentru sănătate. Acum că știi mai multe despre unt și ulei, vei ști de ce în această rețetă de pandișpan marmorat se pune acest înlocuitor.
- 2¼ căni făină 0000 sau făină auto-crescătoare
- 1 lingură de praf de copt (a nu se folosi în caz de dospit)
- ½ linguriță de bicarbonat de sodiu
- 2 linguri de cacao
- ½ cană de ulei
- ½ cană de zahăr (100 grame)
- 2 ouă
- 1 portocală sau lămâie (coajă)
- 1 cană de lapte (240 mililitri).
Pentru a începe cu rețeta de pandișpan marmorat fără unt, trebuie mai întâi să bateți ouăle cu zahărul, uleiul și coaja de portocală. O poți face cu un mixer manual sau un mixer electric. În acest din urma caz, vei încorpora mai mult aer și vei ajunge la un pandișpan mult mai pufos.
Truc: porniți acum cuptorul la 180 ºC pentru a-l preîncălzi.
Se adaugă jumătate din făină amestecată anterior cu praful de copt și bicarbonatul de sodiu. Î puteți adăuga cu ajutorul unei site pentru a evita cocoloașele.
Cel mai moale și pufos pandișpan cu vanilie. Toate secretele pentru a-ți ieși perfect
Când integrezi amestecul cu un mixer manual, adaugă jumătate din lapte și repetă procesul pentru a adăuga totalul de făină și lapte.
Se toarnă jumătate din preparat în tava de pandișpan unsă cu făină. Se amestecă în cealaltă jumătate cacao.
Se toarnă peste preparatul anterior și se fac câteva mișcări cu o lingură sau o spatulă pentru a obține efectul marmorat, fără a se amesteca deloc. În continuare, gătiți-l în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 35 de minute sau până când trece testul scobitorii.
Când e gata, scoateți din cuptor și serviți.
Dacă doriți să decorați pandișpanul marmorat cu niște glazură vă recomandăm să puneți glazură de migdale, glazură oreo, glazură de căpșuni, glazură de ciocolată etc.
Pentru a completa o gustare sănătoasă, vă recomandăm să includeți fructe proaspete, iaurt sau lapte degresat și o sursă de proteine. De exemplu, puteți întinde unt de arahide neîndulcit pe feliile de pandișpan.
Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News