Pandișpan american este o prăjitură care are forma clasică a unei gogoși, iar consistența este fix ca cea a unui nor, datorită cremei de tartar care se adaugă în albușurile bătute, dar și datorită formei speciale care permite trecerea aerului cald prin interior.
Ingredientele de care aveți nevoie pentru a face această prăjitură sunt foarte simple: ouă, făină, zahăr și apă. Această prăjitură nu conține unt, așa că poate fi savurată și de persoanele intolerante la lactoză.
Pandișpanul american poate fi servit la micul dejun sau în timpul unei întâlniri cu prietenii. Poate fi însoțit de o cremă sau de un mousse de ciocolată.
Atenție, acest desert poate provoca dependență, doar și prin parfumul delicios de vanilie pe care îl degajă în timpul coacerii!
- 250 g zahăr
- 280 g făină 00
- 6 ouă medii
- 1 linguriță de extract natural de vanilie
- 190 g apă
- 120 g ulei de floarea-soarelui
- 1 vârf de cuțit de sare
- 1 pachet de cremă de tartar (bitatrat de potasiu)
- 1 pliculeț de praf de copt
Se separă gălbenușurile de albușuri în două boluri separate. Adăugați sarea, zahărul și vanilia peste gălbenușurile de ou. Amestecați cu un mixer electric până când devin spumoase și ușoare. Apoi se adaugă apa și uleiul, amestecând constant.
Se bat albușurile de ou și crema de tartar până când devin tari.
Se încorporează treptat în amestecul de gălbenușuri, amestecând de jos în sus pentru a nu dezmembra amestecul.
Ar trebui să obțineți un amestec omogen și catifelat.
Cerneți făina împreună cu praful de copt și adăugați-o puțin câte puțin în amestec, amestecând întotdeauna ușor.
Se transferă amestecul într-o tavă rotundă, speciala pentru pandișpan american (chiffon cake), apoi se coace la 160 de grade în partea inferioară a cuptorului, timp de aproximativ o oră.
Se scoate din cuptor și se lasă prăjitura să se răcească cu capul în jos, așteptând să se desprindă de pe margini.
*Tavă speciala pentru pandișpan american (prăjitura Chiffon)
Acest panidșpan american este, de asemenea, o bază excelentă pentru umplutura unor deserturi mai elaborate pentru ocazii speciale.
Forma de tort nu trebuie să fie unsă cu unt.
Aluatul poate fi îmbogățit și aromat în multe feluri, deoarece este foarte neutru în sine. Se pot adăuga fructe uscate și chipsuri de ciocolată, precum și coajă de portocală și de lămâie și suc de portocale în loc de apă.
Cel mai bine este să lăsați prăjitura să se răcească complet cu susul în jos în forma cu picioare și să așteptați să se desprindă singură de margini.
Prăjitura este un desert gustos pentru micul dejun, dar este, de asemenea, o modalitate excelentă de a coace prăjituri aniversare cu glazură.
Se va păstra acoperită timp de 2-3 zile.
Numele original al acestui pandișpan american (prăjitura Chiffon) se referă la țesătura prețioasă Chiffon, moale și ușoară ca mătasea.
Originile sale sunt destul de misterioase: se spune că a fost inventat, după multe încercări, de un expert în asigurări din Los Angeles care avea o pasiune pentru dulciuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News