Cele mai multe regiuni din Turcia au adoptat propria variantă a unui tip de pâine plată, unele cu drojdie, iar altele făcute cu praf de copt. Sunt ușor de făcut și de gătit (nu este nevoie de cuptor) și, cel mai bine... sunt super gustoase!
Această pâine turcească este făcută cu drojdie uscată, care adaugă mai multă aromă decât cea a pâinii plate tradiționale. Adăugarea laptelui în aluat îl face mai maleabil odată gătit. Savurați-o cu o porție de hummus sau savurați-o cu un curry sățios. Este chiar suficient de bună și singură! Va deveni noua ta garnitură preferată!
* Făină - 1 kilogram
* Lapte cald - 150 ml.
* Apă caldă - 150 ml.
* Sare - 1 linguriță
* Drojdie uscată - 2 lingurițe
* Ulei de măsline - 3 linguri
* Pătrunjel tocat și fulgi de ardei iute - după gust.
>>> Dovlecei umpluți cu pesmet și măsline, cea mai savuroasă cină în sezonul cald
Pasul 1: Se amestecă făina cu sarea și drojdia.
Pasul 2: Se adaugă apa caldă și laptele și se amestecă doar până când lichidele se absorb.
Pasul 3: Se adaugă uleiul de măsline și se amestecă până când se formează un aluat omogen (aproximativ 10 minute). Formați o bilă din aluat, acoperiți-l cu ulei vegetal și lăsați-l deoparte într-un loc cald timp de 1 oră sau până când își dublează dimensiunea.
Pasul 4: Când aluatul a crescut, tăiați-l în 6 și rulați fiecare bucată într-o bilă.
Pasul 5: Întindeți fiecare chiflă și așezați-o pe o tigaie preîncălzită la foc mediu-mare. Se gătește timp de 5-6 minute (2,5-3 minute pe fiecare parte). Când întoarceți fiecare pâine plată, aceasta ar trebui să se ridice pentru a face un buzunar în mijloc.
Pasul 6: Ungeți fiecare lipie fierbinte cu ulei, apoi acoperiți-o cu pătrunjel și fulgi de chili.
Serviți și savurați!
>>> Plăcintă de vară cu brânză și mărar. Te lingi pe degete de bună ce este!
NOTE:
Pentru a face pini turcești mai mici, împărțiți aluatul în 12 bucăți.
Aluatul poate fi folosit și pentru a face pizza!
Gătiți lipiile până când începeți să vedeți că se formează bule la suprafață înainte de a le întoarce.
O tigaie cu fundul gros (cum ar fi cea din fontă) va funcționa cel mai bine pentru această rețetă, deoarece păstrează bine căldura. Acest lucru este necesar pentru ca pâinile plate groase să fie gătite bine.
Aluatul este ușor lipicios. Nu adăugați mai multă făină decât prevede rețeta, acest lucru va duce la o lipie uscată.
Pâinea turcească plată poate fi savurată simplă sau cu o tartinabilă, cum ar fi hummus, cremă de brânză sau conserve de fructe.
De asemenea, puteți face mini-pizza. Pur și simplu acoperiți lipia cu sos de roșii și garnituri și coaceți-o timp de 5-8 minute într-un cuptor la 425˚F.
Depozitați pâinile turcești în frigider timp de până la 3 zile. De asemenea, puteți păstra aluatul necopt în frigider timp de aproximativ 3 zile. Alternativ, bilele de aluat pot fi congelate timp de până la 3 luni. Doar asigurați-vă că le înfășurați bine cu folie de plastic.
Reîncălziți pâinea turcească într-o tigaie la foc mediu timp de aproximativ 1-2 minute pe fiecare parte.
-----------------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o nouă rețetă, intrați pe grupurile de WhatsApp ale StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G
- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News