Ostropelul este inspirat dintr-o rețetă italiană, iar orice preparat cu "arrabbiata" în titlu va fi puțin picant, deoarece cuvântul se traduce prin "furios" și înseamnă că pe lista de ingrediente au fost adăugați ardei iute.
La fel ca și cacciatore, puiul fiert încet la foc mic în sos este atât de fraged încât cade literalmente de pe os. În Italia, acest fel de mâncare se servește în mod obișnuit cu o felie de Torta al Testo, sau pâine moale, pentru a înghiți sosul gustos, dar orice pâine crocantă va funcționa la fel de bine.
Acest fel de mâncare poate fi preparat cu un pui întreg tăiat în bucăți, sau pulpe de pui, care sunt atât ieftine, cât și pline de aromă. Pentru această rețetă, de obicei puiul se gătește pe aragaz, la foc mic, într-o tigaie de fontă, dar dacă preferați, puteți folosi și o tavă de prăjit și să coaceți puiul în cuptor.
- 60 de grame de ulei de măsline
- 8 pulpe de pui de mărime medie sau un pui de 1,5 kg tăiat în bucăți
- 1 ceapă mică, curățată de coajă și tăiată mărunt
- 5 căței de usturoi, curățați de coajă și tocați mărunt
- 1 ardei iute roșu, tocat mărunt
- 177 grame de vin alb sec
- 300 grame de roșii tocate mărunt
- 1 linguriță de oregano
- 15 grame de pătrunjel proaspăt tocat
- Sare de mare și piper după gust
Se încălzește uleiul de măsline într-o tigaie cu fundul gros și, odată încins, se rumenesc jumătate din bucățile de pui pe fiecare parte până când devin aurii, la foc mediu-mare, aproximativ 3-4 minute pe fiecare parte.
Se rumenesc restul bucăților de pui și apoi se mută toate pe o farfurie.
Adăugați ceapa tocată în tigaie și gătiți-o la foc mediu până când devine moale și translucidă, aproximativ 4 minute.
Adăugați usturoiul și ardeiul iute în tigaie și gătiți încă un minut sau două până când se parfumează.
Adăugați vinul în tigaie și dați focul la maxim.
Folosiți o furculiță pentru a răzui orice bucățică maro de pe fundul cratiței și gătiți până când vinul a redus cu 1/3 din volum.
Reîntoarceți bucățile de pui în tigaie împreună cu roșiile, oregano uscat și pătrunjelul.
Asezonați cu sare și piper și aduceți amestecul la fierbere.
Reduceți focul la foc mic, acoperiți și gătiți timp de aproximativ o oră.
Îndepărtați capacul și gătiți încă 15-20 de minute.
În acest moment, sosul ar trebui să se fi îngroșat, iar puiul ar trebui să fie atât de fraged încât să cadă de pe os.
Alternativ, în loc să gătiți puiul pe aragaz, puteți pune vasul cu puiul și sosul într-un cuptor preîncălzit la 180 grade Celsius. și gătiți timp de o oră și jumătate, apoi descoperiți și gătiți încă 15 minute sau până când sosul s-a îngroșat.
Pentru a servi, așezați puiul pe un platou încălzit și turnați sosul deasupra.
Se presară cu ceapa tocată și se servește imediat.
-----------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o nouă rețetă, intrați pe grupurile de WhatsApp ale StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G
- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News