Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Orientul Mijlociu nu va ajuta Europa dacă va opri petrolul rusesc
WhatsApp
Întrebarea este, dacă Orientul Mijlociu are capacitatea tehnică și, în mod esențial, dorința de a face acest lucru? 
SUA va extrage petrol din Alaska

În timp ce Europa încearcă să împiedice efortul de război al Moscovei în Ucraina prin înțărcarea petrolului Rusiei, națiunile din Orientul Mijlociu par să fie singurii producători cu suficientă capacitate pentru a o compensa, potrivit CNN.

Statele occidentale au impus o serie de sancțiuni pentru a pedepsi Rusia pentru războiul său din Ucraina, dar Uniunea Europeană încă nu oprește importurile de petrol și gaze, principala sursă de venituri a Moscovei, pentru a evita afectarea propriilor economii.

O potențială interdicție a UE asupra petrolului rus ar putea duce la un deficit de 2,2 milioane de barili pe zi de țiței și 1,2 milioane de barili pe zi de produse petroliere, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

 

Orientul Mijlociu dețin aproape jumătate din rezervele dovedite de petrol ale lumii

 

În timp ce națiunile din Orientul Mijlociu dețin aproape jumătate din rezervele dovedite de petrol ale lumii și o mare parte din capacitatea sa de producție neutilizată, lipsa investițiilor în infrastructură, conflicte, alianțe politice și sancțiuni se numără printre motivele pentru care regiunea ar putea să nu poată veni în salvarea Europei.

 

 

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite - capacitate +2,5 milioane barili pe zi

 

Cele două țări au cea mai mare parte din capacitatea neutilizată a OPEC, la aproximativ 2,5 milioane barili pe zi care este disponibilă, a declarat Amena Bakr, corespondent șef OPEC la Energy Intelligence.

Dar cel mai mare producător al OPEC, Arabia Saudită, a respins în mod repetat cererile SUA de a crește producția dincolo de o cotă de lungă durată convenită cu Rusia și alți producători non-OPEC, și este puțin probabil să țină seama de apelurile europene de a crește producția.

Analistii spun ca o potentială deturnare a transporturilor curente de la clientii Arabilor din Golf din Asia ar putea avea un cost.

Acest lucru ar fi posibil doar „în cadrul flexibilității acestor contracte pe termen lung, sau prin acord cu cumpărătorii asiatici”, a declarat Robin Mills, fondator și CEO al Qamar Energy din Dubai.

Transporturile de petrol din Golf ar putea fi redirecționate din Asia către Europa, dar asta ar pune în pericol parteneriatul strategic în plină dezvoltare dintre regiune și principalul cumpărător, China, spun analiștii.

 

 

Irak - capacitate +660.000 barili pe zi

 

Teoretic, Irakul poate pompa încă 660.000 bpd, a declarat Yousef Alshammari, CEO și șeful cercetării petroliere la CMarkits din Londra. În prezent, produce aproximativ 4,34 milioane bpd și are o capacitate de producție maximă de 5 milioane, a spus el, dar diviziunile sectare și un impas politic la Bagdad înseamnă că nu se poate baza pe ea să intervină.

De asemenea, Irakului îi lipsește infrastructura pentru a crește producția, iar investițiile în proiecte petroliere pot dura ani înainte ca roadele să fie culese, spun analiștii.

 „Este nevoie de investiții, iar această investiție necesită timp pentru a intra în vigoare”.

 

 

Libia - „aproape imposibil să te bazezi pe Libia”

 

Câmpurile petroliere din Libia suferă perturbări regulate din cauza tensiunilor politice continue. La sfârșitul lunii aprilie, National Oil Corporation (NOC) a declarat că națiunea pierde peste 550.000 bpd din producția de petrol din cauza blocării principalelor zăcăminte petroliere și a terminalelor de export de către grupurile nemulțumite din punct de vedere politic.

O rafinărie a suferit pagube în urma ciocnirilor armate. NOC a ridicat temporar forța majoră pe un terminal petrolier la începutul lunii mai, dar întreruperile rămân un motiv major de îngrijorare.

Este „aproape imposibil să te bazezi pe Libia” pentru capacitatea neutilizată, a spus Alshammari, deoarece o parte din producția sa a fost offline de ani de zile pe fondul instabilității și a forțelor majore repetate pe zăcămintele cheie de petrol.

 

Iranul -  ar putea contribui cu + 1,2 miliaone de bpd, dar este sub sancțiune SUA

 

După capacitatea combinată a Emiratelor Arabe Unite și Arabia Saudită, Iranul este probabil cel mai echipat pentru a adăuga petrol pe piață, dar rămâne sub sancțiunile SUA, deoarece discuțiile pentru relansarea acordului nuclear din 2015 cu puterile mondiale stagnează.

Națiunea poate contribui cu până la 1,2 milioane bpd dacă sancțiunile americane sunt ridicate, spun analiștii. Firma de date Kpler estimează că Iranul avea 100 de milioane de barili în stocare plutitoare la jumătatea lunii februarie, ceea ce înseamnă că ar putea adăuga 1 milion bpd, sau 1% din oferta globală, timp de aproximativ trei luni.

Dar este puțin probabil ca SUA să „semneze un acord prost cu Iranul doar pentru a pune mai mult petrol pe piață”, a spus Bakr.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel