Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Orfanii albi”. Badantă româncă, petiție revoluționară către CEDO: Drepturile copiilor celor plecați la muncă în diaspora, încălcate
WhatsApp
În spatele fiecărui copil "lăsat în urmă" se află un drept călcat în picioare: Vasilica, una dintre mamele care au părăsit România pentru a veni în Italia ca îngrijitoare, face un apel, în fața Curții Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, pentru ca toate țările UE să protejeze femeile migrante și familiile lor.
Foto: Ilustrativ

În spatele fiecărui "orfan alb" se ascunde o poveste de negare a drepturilor: pentru că fiecare copil are dreptul la o familie, la îngrijirea și atenția părinților săi.  Dar atunci când o mamă pleacă departe, forțată de nevoia de a-și întreține familia și de a garanta un viitor pentru copiii ei, acest drept este negat, cu consecințe aproape întotdeauna foarte grave.

Drama "orfanilor albi" a ajuns în fața Curții Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, printr-un recurs în care, pentru prima dată, Italia și România sunt implicate împreună. Este vorba de Vasilica, o îngrijitoare româncă, mamă de "copii rămași în urmă",  în România în timp ce ea a plecat în Italia în căutarea unui loc de muncă pentru ea și a unui viitor pentru ei. Ea este cea care, după ce a trăit durerea acelei separări și după ce a văzut semnele adânci ale acesteia pe pielea copiilor săi, a decis să se adreseze Curții de la Strasbourg, ajutată de avocații Angela Maria Bitonti de la Forumul din Matera și Sonia Sommacal de la Forumul din Belluno.

„Orfanii albi”

 

Vasilica a plecat din România în 2005: copiii ei aveau 9 și 11 ani și, din acea zi, au continuat să crească departe de ea, fără ea, timp de zece ani din care știu foarte puțin, pentru că ea nu a putut înțelege mare lucru. Apoi, după zece ani, "Alessandro m-a rugat să mă întorc, pentru că trebuia să-și dea examenele și avea nevoie de mine. Așa că m-am întors": călătoria de întoarcere, plină de așteptări, în sfârșit din nou împreună, înapoi acasă. Dar apoi acel sentiment de gol, un sentiment de vinovăție amestecat cu dezorientare, o stare de rău fizic și psihic, angoasa pentru suferința provocată copiilor, dar și incapacitatea de a găsi din nou bucuria de a fi împreună.

În două cuvinte, acel "sindrom al Italiei" despre care se vorbește de mult timp, dar pentru care nu se face mare lucru pentru a-l preveni. O boală reală, o durere care afectează mamele care sunt departe, dar și copiii lor care sunt "lăsați în urmă", într-un circuit scurt de suferință și singurătate care, așa cum spune Vasilica, "te lasă fără suflare".

Badantă româncă, petiție revoluționară către CEDO

 

Din povestea sa personală, din conștientizarea a ceea ce ea și copiii ei au fost nevoiți să trăiască și să îndure, Vasilica a avut puterea și curajul de a apela la acea instanță care, în Europa, are sarcina de a proteja drepturile omului. Pentru că "orfanii albi", ca și mamele cu "sindromul Italia", sunt victimele unei încălcări reale a drepturilor, pe care statele membre au datoria de a le garanta.

Totul este exact dimpotrivă: nici țările de origine (în acest caz, România), nici țările de destinație (cum ar fi Italia) nu se angajează să protejeze aceste drepturi și își încalcă obligațiile care decurg din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. O încălcare denunțată de mai multe ori în mass-media, povestită și în cărți recente, cum ar fi "Quando tornerò" de Marco Balzano și "Sindrome Italia" de Tiziana Francesca Vaccaro.

Drepturile copiilor celor plecați la muncă în străinătate, încălcate

 

Silvia Dumitrache, fondatoarea și președinta Asociației Femeilor Române din Italia, continuă să țină în atenție această situație: "Ieri, două fete de 11 și 12 ani au căzut și s-au înecat în Dunăre. O tragedie care, chiar dacă întâmplătoare, ar trebui să ne pună pe gânduri: sunt două surori încredințate unor rude, deoarece mama lor este plecată la muncă în Anglia. Trebuie să acordăm toată atenția noastră acestor copii și tineri, pentru că prea multe tragedii sunt generate de îndepărtarea mamelor lor".

Vezi și: Surorile dispărute în Dunăre, în zona portului Isaccea, de negăsit. Mama celor două minore muncește în Anglia

De asemenea, Adunarea Parlamentară Europeană a intervenit recent cu privire la situația "orfanilor albi" prin Rezoluția sa din 19 martie 2021.

Acum, apelul lui Vasilica la Curtea de la Strasbourg atrage din nou atenția Europei asupra acestei probleme, solicitând statelor membre să acționeze prompt și eficient. "Sperăm că instanța va constata încălcările reclamate de reclamant și va obliga statele să ia toate măsurile necesare pentru a pune capăt încălcărilor și pentru a se dota cu un cadru juridic și de reglementare adecvat", afirmă avocatul Vasilicăi, Bitoni, citat de difesapopolo.it.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel