Rețeta de orez cu lapte nu doar că este simplu de făcut, dar este și o rețetă care ne aduce aminte de copilărie de fiecare dată. Mamele sau bunicile noastre, oricât de ocupate erau, ne puneau pe masă o porție cremoasă de orez cu lapte.
Cel mai probabil ai făcut de sute de ori acest desert și nu mai cântărești ingredientele, însă ar fi bine să cântărești totuși pentru că, deși orezul cu lapte este o rețetă simplă, dacă nu respecți proporția încercarea poate fi un eșec. În plus, există un ingredient secret care-l va face extrem de cremos.
Sunt mai multe feluri de a cântări ingredientele. Cel mai popular este cel "cu cana". Proporția corectă este de 1 la 4, adică o cană de orez și 4 căni de lapte (măsurate cu aceeași cană cu care măsori orezul).
Iată rețeta pas cu pas.
- 150 grame orez alb (poți folosi orice orez alb, însă ideal este cel cu bob rotund)
- 800 ml lapte dulce
- 80 grame zahăr
- o lingură de unt
- un praf de sare de bucătărie
- 1 linguriță de esență de vanilie
- coajă de lămâie (de la fructe cu coajă comestibilă)
- scorțișoară pudră, pentru presărat deasupra
Citește și: Ruladă cu cafea - un desert genial de vară. Încă o felie? DA, vă rog!
Spălăm orezul sub jet de apă rece și îl scurgem bine într-o sită. Punem orezul la fiert într-o cratiță cu fund dublu, împreună cu laptele rece.
În timp ce fierbe încet, la foc mic, amestecăm din când în când că să nu se lipească de fund. Când este aproape fiert, adaugăm zahărul, un praf de sare, coaja de lămâie, untul și esența de vanilie.
Îl mai lăsăm să fiarbă câteva clocote sau până când este fiert orezul. Dacă ți se pare că a scăzut prea mult cantitatea de lichid și orezul este nefiert, poți adăuga încă 150 ml de lapte și îl poți lăsa să fiarbă în continuare. În funcție de tipul de orez, acesta poate să absoarbă mai mult lichid.
Orezul este fiert atunci când strângi intre degete un bob de orez și acesta este moale și se strivește ușor, chiar dacă în interiorul bobului încă mai este puțin tare. Acesta este momentul în care trebuie să îl iei de pe foc.
Atenție!
Orezul nu trebuie să fie prea fiert, încât să se spargă boabele de orez. În acest caz nu va avea o textură plăcută.
La această rețetă de orez cu lapte nu există un timp anume de fierbere. Acesta variază în funcție de orez. Cel mai indicat este să respecți instrucțiunile de pe pachetul cu orez.
Atunci când e gata, luam orezul cu lapte de pe foc, acoperim cratița cu un capac și lăsăm deoparte timp de 10 minute.
Răsturnăm orezul cu lapte în bolurile de servire, presărăm deasupra un praf de scorțișoară și servim cald sau rece, de la frigider.
Poftă bună!
* Orezul cu lapte se poate servi cu dulceață de vișine, adăugată deasupra sau chiar în straturi, în pahare. Un strat de orez cu lapte, unul cu dulceață de vișine, din nou orez cu lapte, dulceață și tot așa. Va fi un desert divin.
-----------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o nouă rețetă, intrați pe grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G
- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News