Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ordonanță de urgență. FMI, mesaj pentru Guvernul României
WhatsApp
Legile recent adoptate de Parlament care aduc modificări la adresa sistemului financiar vor duce la diminuarea creditelor acordate economiei reale şi vor afecta în mod negativ stabilitatea financiară, a declarat Alejandro Hajdenberg, reprezentant rezident al Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru România şi Bulgaria.

El a arătat că FMI a avertizat autorităţile române despre acest aspect în ultimul raport publicat cu ocazia consultărilor cu privire la Articolul IV, când măsurile erau încă în dezbatere.

"Cu privire la legile care introduc modificări la adresa sistemului financiar recent adoptate de Parlament, raportul subliniază că, dacă vor fi adoptate, aceste propuneri ar duce la diminuarea creditelor acordate economiei reale şi la încetinirea soluţionării problemei creditelor neperformante, ceea ce înseamnă că vor afecta în mod negativ stabilitatea financiară", a arătat Hajdenberg.

Totodată, întrebat care este poziţia FMI referitoare la Ordonanţa de Urgenţă adoptată la sfârşitul săptămânii trecute de Guvern, privind noile măsuri fiscal-bugetare, el a arătat că fondul încă evaluează aceste decizii.

"Încă evaluăm măsurile adoptate recent. Anunţul privind modificările pare să fi fost o surpriză pentru mulţi, având în vedere prăbuşirea pieţei bursiere. Aşa cum am anunţat cu ocazia consultărilor cu privire la Articolul IV, predictibilitatea şi orientarea pe termen mediu a politicilor sunt importante pentru a susţine creşterea economică pe termen lung şi a asigura convergenţa României cu standardele de viaţă mai mari din UE", a mai spus responsabilul FMI.

De asemenea, ultimul raport publicat cu ocazia consultărilor cu privire la Articolul IV subliniază nevoia de a efectua o analiză a sustenabilităţii sistemului de pensii, în timp ce se garantează că obiectivele sale de protecţie socială sunt îndeplinite, a adăugat el.

[citeste si]

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 19 decembrie, un proiect de lege care plafonează dobânzile. Astfel, actul normativ pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr.13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti are două noi articole, prin care se stabilesc regimul dobânzilor penalizatoare în raporturile juridice dintre consumatori şi profesionişti, inclusiv comercianţi, precum şi faptul că dobânda convenţională - atât cea remuneratorie, cât şi cea penalizatoare - nu poate depăşi dobânda legală cu mai mult de 50% pe an. Iniţiativa prevede că această măsură se aplică şi contractelor aflate în derulare.

Conform celor adoptate de deputaţi, "dobânda efectivă anuală (...) nu poate depăşi: a) cu mai mult de 3 puncte procentuale, în cazul creditelor ipotecare sau imobiliare, astfel cum sunt acestea definite de Legea nr.190/1999 privind creditul ipotecar pentru investiţii imobiliare, cu modificările şi completările ulterioare; creditul ipotecar sau imobiliar se defineşte ca fiind orice credit contractat de consumatori pe o perioadă mai mare de 10 ani, garantat cu ipotecă asupra imobilului cumpărat, construit, reabilitat, extins sau consolidat, ori cu un alt imobil, proprietatea debitorului sau a unui terţ garant; b) 50% pe an, în cazul creditelor de consum având o valoare mai mică sau egală cu 15.000 RON şi, respectiv, 40% pe an, în cazul creditelor de consum având o valoare mai mare de 15.000 RON; pentru evitarea oricărei confuzii, este credit de consum orice credit contractat de consumatori care nu îndeplineşte criteriile pentru a fi considerat credit ipotecar sau imobiliar, în sensul lit.a)".

Camera Deputaţilor a fost for decizional pentru acest proiect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel