Profesorul Florin Cristescu a prezentat o filă mai puțin cunoscută a istoriei românilor din Balcani, a unui important centru urban pe care aceștia l-au populat până în secolul al XVIII-lea:
„Elementul românesc a fost prezent în peninsula Balcanică și la începutul secolului al XVIII-lea vorbim de un oraș al românilor din Balcani, care acum se află pe teritoriul Albaniei, și anume Moscopole. După unele surse, devenise al treilea centru urban al Peninsulei Balcanice după Constantinopol și Salonic și avea undeva la 60.000 de locuitori, ceea ce era fantastic la vremea respectivă, avea peste 70 de biserici și, după anumite surse, avea inclusiv o universitate și o tipografie.
Orașul a căzut sub loviturile turcilor, mulți dintre românii din Moscopole s-au refugiat în statele vecine, unii au ajuns prin Transilvania, prin Ungaria, prin diferite alte țări și astăzi Moscopole este doar un sat din sudul Albaniei, Voscopolis se numește. Din câte am înțeles, foarte mulți din locuitorii acestei localități încă poartă nume cu rezonanță românească. Și aici e destul de discutabil, fiindcă mulți dintre aromâni se consideră o națiune distinctă.
Exceptând comunitatea română care s-a așezat în Dobrogea și care a preluat elemente ale limbii române acum, nu știu în ce măsură ne-am fi înțeles cu un aromân din regiunea Balcanilor din secolul al XVIII-lea. Bineînțeles că sunt niște similaritățile, dar dacă ne gândim la italieni, unde un italian din nord nu se înțelege cu unul din sud, vedem că și acolo există această problemă. Nu sunt lingvist și nu vreau să intru pe terenul acesta“, a spus profesorul Florin Cristescu la interviurile ȘtiriDiaspora și DCNews.
Emisiunea e realizată în cadrul proiectului Apel la Educație, desfășurat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Florin Cristescu este profesor de istorie în cadrul Colegiului Național „Grigore Moisil” din București.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News